Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A Szövetséget, mely alapszabálya szerint közhasznú társadalmi szervezet, 29 tagegyesület alkotja, melyekben közel 24.000 horgászt tisztelhetünk, és ezen kívül évente átlagosan 15.000 – 16.000 vendéghorgász is felkeresi vizeinket.
A szövetség működését a tagegyesületek küldötteik útján irányítják .

A Szövetség székhelye Ráckevén van, az ügyvivő szervezet 34 fős dolgozói létszámmal végzi a szövetség operatív működését az ügyvezető igazgató vezetésével.

A Szövetség alapvető feladata az egyesületek érdekképviselete és koordinálása, valamint a kezelésében lévő közel 2.000 ha kiterjedésű horgászvízen a szakszerű halgazdálkodás megvalósítása, mely elsősorban a megfelelő fajösszetételű és mennyiségű hal telepítését és a halőrzés minél hatékonyabb megoldását jelenti.

Halgazdálkodási tevékenység

A horgászvizek legfőbb vonzerejét biztosító halbőséghez szükséges folyamatos haltelepítést szinte teljes egészében saját termelésű halból tudjuk biztosítani. Ennek bázisát a makádi tógazdaságunk adja, ahol 6 termelőtavon 91 ha tóterületen évente 200-220 tonna halat tudunk megtermelni, melynek a zöme ponty, de kisebb arányban szerepelnek a növényevő és ragadozó fajok is.
A haltermelésnek szinte teljes vertikumát tudjuk biztosítani, szaporító állomásunk működik Ráckevén, a szigetbecsei telepünkön pedig közel 2 ha-on tudunk előnevelt ivadékot előállítani.
Jövőbeni célunk, hogy a Ráckevei Duna-ág halbőségét az ivadék korosztályú állomány nagy darabszámban történő telepítésével igyekezzünk növelni.

Halvédelem, halőrzés

A haltermelésen túlmenően jelentős erőt és energiát fordítunk a halőrzésre. A közel 56 km hosszú Duna-ágon és a mellékvizeken 14 hivatásos, főfoglalkozású halőrt foglalkoztatunk, akik rendszeresen oktatásban részesülnek a vonatkozó törvények és rendeletek módosulásakor. A halőrök minden szükséges technikai eszközzel fel vannak szerelve, nagy- és kis teljesítményű motorcsónakok, motorkerékpárok, nagy teljesítményű látcsövek, infra látcső, és minden halőrnél rádiótelefon.

Jegyforgalmazás

A szövetségi iroda legfontosabb feladatai közé tartozik a horgászvizeinkre kiadott 17 féle horgászjegy (éves engedély és napijegy) forgalmazása, szétosztása és ezek nyilvántartása.
A haszonbérletünkben lévő horgászvizekre érvényes éves területi engedélyt csak a Szövetség 29 tagegyesületének horgászai válthatnak, de emellett Szövetségünk közel száz jegybizományossal is kapcsolatban áll, akik egész évben folyamatosan árusítják a napijegyeket a horgászni vágyók számára.

Víz-és környezetvédelmi, valamint oktatási tevékenység

A vízminőség változásáról folyamatos képet biztosítanak a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség Környezetvédelmi Mérőállomása által a Duna-ág teljes hosszán négy mintavételi szelvényben, kétheti gyakorisággal végzett mintavételek alapján készített összefoglaló jelentések, melyet negyedévenként küldenek meg számunkra.
Emellett még a MOHOSZ szakszolgálatával kötött vízminőség vizsgálati megállapodásunk lehetővé teszi, hogy a kritikusabb időszakokban és helyeken bármikor vizsgáltatni tudjuk a Duna-ág vízminőségét halélettani szempontból. A mérési eredményekből kialakult vízminőségi trend segítséget nyújt a telepítések helyének és idejének szakmailag megfontoltabb megtervezéséhez. A zártabb és sekélyebb vízrészeken (hókonyok) helyileg kialakult kritikus vízminőségi helyzet esetén (pl.: algavirágzás) a víz gyors bevizsgáltatása alapján lehetőségünk van az esetlegesen szükséges vízkezeléseket időben elvégezni.

Tevékenységünk fontos eleme a környezet- és természetvédelem, amely a vízparton végzett operatív tevékenységektől (pl. szemétszedés) egészen a nemzetközi szintű átfogó munkáig (pl. Ramsari Egyezmény betartása) terjed.

Mint társadalmi szervezet fontos feladatnak tekintjük szövetségi és egyesületi szinten is az ifjú horgászok oktatását, melynek hangsúlyos részét képezi a környezet és az élővilág szeretetére és a környezet megóvása való nevelés. Ezt a célt szolgálják évről-évre a Szövetség költségvetéséből finanszírozott nyári gyerek- és ifjúsági táborok, melyeken kétszer egyhetes turnusokban 25-25 fő ifjú horgász vehet részt ingyenesen.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.