Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Halőrzési tevékenységünk az utóbbi években sokat fejlődött. A rendőrséggel, a polgárőrséggel, a települések közterület felügyeleteivel kialakult kapcsolatnak szép eredményei vannak. A helyi feladatok mellett az országos ügyekre is odafigyelünk. A Magyar Országos Horgász Szövetség tagjaként, a parlamenti nyílt napokon tett állásfoglalásunk is hozzájárult a bírósági ítélkezés és a vonatkozó rendeletek szigorításához. Ma már lefoglalhatóak a halrablók eszközei, emelkedtek a büntetési tarifák.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnek évtizedek óta kiemelt feladata a halőrzés biztosítása. A kérdés az elmúlt évtizedben is előtérbe került, hiszen a terület halászati jogának megszerzése ismét tizenöt éves felelősséget ruházott ránk.

Szövetségünk halőrzési tevékenységét az elmúlt évtizedben több alkalommal áttekintette, de azt alapvetően a 2003. november 29-i küldöttközgyűlés beszámolójában megfogalmazott és elfogadott feladatok határozták meg:

 • a halőrzés hatékonyságának növelése,
 • az együttműködési szerződések megkötése,
 • a társadalmi halőrzés megszervezése,
 • a szervezett halrablás megakadályozása, visszaszorítása,
 • a feljelentések egységes kezelése,
 • a szervezeti informatikai háttér kialakítása.

Az említett küldöttközgyűlés óta az elnökség a feladatokat kiegészítette a környezetvédelemmel.

A Duna-ág halászati őrzését a megújult szövetség megerősítette, a központi irányítású 8 fős halőri létszámot, 1999-től 14 főre növelte. A centralizált irányítás helyett Csepel-, Szigetszentmiklós-, Szigetcsép-, Ráckeve-, Dömsöd térségébe, közel azonos területi elosztásban 10 halőr került kihelyezésre egyesületeinkhez (2-2 fő egyesületenként) úgy, hogy munkájukat az adott egyesülettel közösen, a sajátosságokat figyelembe véve határozzuk meg. Az egyesületekhez történt delegálás - technikai eszközökkel, felszerelésekkel együtt - nem zárta ki a koordinált ellenőrzést, melyet a szövetség, mint munkáltató rendelt el alkalmanként. A további 4 halőr a szövetség irányításával végzi feladatát a csatornákon és az ezüstparti szakaszon.

A 14 főállású halőrünk munkáját 83 vizsgázott, és a főállású halőrrel egyenlő hatás és jogkörű társadalmi halőrünk segíti. A halőrzési tevékenységet a helyi rendőrség, a vízi rendészet, valamint a polgárőrségek munkatársaival kiváló együttműködésben végezzük. Az engedély nélküli horgászatot és halászatot folytatók, valamint a nem megengedett eszközök és módszerek alkalmazóival szembeni közös fellépés céljából együttműködési megállapodásokat kötöttünk. 2008-ban először vontunk be a munkába természetvédelmi szervezetet is.

Halőrünk munka közben
Halőrünk munka közben
 

Együttműködő partnereink:

 • Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság,
 • BRFK XXI. Kerületi Rendőrkapitányság,
 • BRFK XX-XXIII. Kerületi Rendőrkapitányság,
 • Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság,
 • Ráckevei Rendőrkapitányság,
 • Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság,
 • Dabasi Rendőrkapitányság,
 • Tass Polgárőr Egyesület,
 • Dömsödi Polgárőr Egyesület,
 • Soroksári Polgárőr Egyesület vízi polgárőr csoportja,
 • természetvédelmi szervezetek.

A halőrök és társadalmi halőrök által tett feljelentéseket központilag kezeljük és tartjuk nyilván. Az FVM által hozott szabálysértési határozatokat (elkövetők, a büntetés mértéke) az illetékes halőrök és egyesületeink rendszeresen megkapják.

A halőrök technikai felszerelését nagymértékben fejlesztettük; motorkerékpárokat, nagyteljesítményű, téli üzemre is alkalmas motorcsónakot, három db 6,2 méteres műanyag testet és hozzá - négyütemű, kis üzemanyag fogyasztású, de nagy teljesítményű, halkjárású - csónakmotorokat szereztünk be.

Halőreink munkáját téli és nyári öltözet, digitális fényképezőgépek, éjjellátó látcsövek segítik. A fenti intézkedéseknek köszönhetően csökkent azoknak a szabálysértőknek a száma, akik a halőreinket faképnél hagyva elszökhettek az igazoltatás elől. A műszaki fejlesztésre szükség van, mert a szabálysértők is folyamatosan fejlesztik technikájukat.

Halőrcsónak

 

Személyi és szervezeti változtatást is végeztünk a halőri szervezetben. Az elfogásokban is élenjáró, agilis halőrünket 2007. szeptembertől megbíztuk a halőri csoport munkájának összehangolásával, költségfelhasználásuk ellenőrzésével és munkaidejük jobb kihasználása céljából összevont halőri akciók szervezésével, ami jó döntésnek bizonyult.

A jogszabályi előírások megváltozása miatt a korábbi társadalmi halőrzés felszámolódott. Szövetségünk az elmúlt időszakban megtalálta a lehetőséget és újra szervezte a társadalmi halőri rendszert. A társadalmi halőrök munkájának szervezését a jövőben az őket ajánló horgászegyesületek irányító munkájának igénybe vételével kívánjuk hatékonyabbá tenni.

Halőreink elérhetőségei

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.