Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Hozzászólás előtt kérjük, hogy olvassa el az RDHSZ fórum szabályzatát !

Konkrét kérdés esetén érdemes átböngészni a Gyakran Ismételt Kérdések oldalt.

A hozzászólásokon belüli keresésre használja az oldal keresőjét.

Profilkép (avatar) hozzárendelése e-mail címhez itt: gravatar.com

Hivatkozás beszúrása szöveggel: [url=http://valami.com]szöveg[/url]

Hozzászólás csak bejelentkezés után lehetséges!

Hozzászólások  

admin
#3145 adminRekordlista +2 2020-07-12 18:39
Nyolc gyönyörű fogással bővült ma a Duna-ági Rekordlista tekintélyes adatbázisa. Hat ponty mellett egy amur és egy compó igazolólapja is színesíti a palettát. Ezúton is gratulálunk a szerencsés horgásztársaknak!

Adatok erre
!
admin
#3144 adminTelepítés +5 2020-07-08 18:56
Tegnap lezajlott a nyári telepítések második üteme, tényadatok itt!
Holnap előnevelt pontyivadék-telepítés következik.
Mezey Dénes
#3143 Mezey DénesRE: Rekordlista Előzmény: #3142 -5 2020-07-08 11:21
Igazi, kerek RSD történet.
A horgász jogszabályt sért, majd az RDHSz rekordlista szabályzatát nem betartva, benevezi idegenhonos, inváziős halát a rekordlistára.
A szövetség a jogszabálysértést tudomásul veszi, majd saját szabályzatát felrúgva felteszi az esetet a rekordlistára.

Brávó!
admin
#3142 adminRE: Rekordlista Előzmény: #3141 +1 2020-07-08 09:41
Igen, azt is visszaengedték. Tudom-tudom, ne is folytasd!

Sőt, hogy tetézzem ezt a skandallumot, azt is elárulom, hogy halőri hitelesítés sem volt, mert visszaengedés után jutott eszébe a horgásznak, hogy a fogás felférne a rekordlistára. E-mailben küldte el az adatokat, csatolt képeket a mérésekről is, ezért elfogadtuk, de a jutalmazásból kimarad.
Mezey Dénes
#3141 Mezey DénesRE: Rekordlista Előzmény: #3140 -3 2020-07-08 08:50
Az ezüstkárászt is visszaengedték?
admin
#3140 adminRekordlista +2 2020-07-07 22:16
Mai rekordhal-merítés: két ponty, egy busa, egy ezüstkárász. Gratulálunk!
Adatlapok itt!
admin
#3139 adminRE: Nádírtás Előzmény: #3138 0 2020-07-07 21:49
Így igaz, a hullámzásnak is nagy szerepe van abban, hogy kezdenek eltünedezni a középső szakasz mederközépi nádszigetei.

Nádirtás esetén a Kormányhivatal elvileg kötelezheti az elkövetőt az eredeti állapot 90 napon belüli helyreállítására, amit vagy ellenőriz, vagy nem. De teljesen mindegy, mert mint tudjuk, a nád esetében ez lehetetlen. Talán egyszer majd visszanő magától...
ecsaba
#3138 ecsabaRE: Nádírtás Előzmény: #3137 +1 2020-07-07 16:00
Köszi, hát azt már nem sajnos.
Nem is értem egyeseket, ahelyett,hogy örülne valaki, ha szép nagy nádas van a környékén...
Az is szomorú ahol kidől egy szép nádtorzsa, sajnos a nagy hajók okozta hullámzás is hozzásegít.
Aztán ott van Dömsöd ahol büszke az önkormányzat arra, hogy a faluban a duna parton kiírthatta tövestül a nádast, még geotextilt is leterítettek nehogy visszanőljön, csak azért, hogy szép legyen a kilátás a sétányról. És erre még engedélyt is kaptak a vízügytől... No comment
admin
#3137 adminRE: Nádírtás Előzmény: #3136 +1 2020-07-07 14:57
Megtörtént az intézkedés, indul az eljárás a tulaj ellen. Sajnos a tarra vágott nádast ez már nem menti meg...
ecsaba
#3136 ecsabaRE: Nádírtás Előzmény: #3135 -1 2020-07-07 14:21
Ok, rendben, köszi!
admin
#3135 adminRE: Nádírtás Előzmény: #3134 0 2020-07-07 14:12
Rikárd már úton van, köszi a bejelentést!

(Viszont ha lehet, az ilyen konkrét infókat legközelebb inkább privát módon kellene közölni.)
ecsaba
#3134 ecsabaRE: Nádírtás Előzmény: #3133 0 2020-07-07 13:53
Merthogy a 7. fmkm-től felfelé a 7. vagy 8. telken a makádi oldalon építkeznek és ennek örömére pont most vágják ki tarra a stég körül a nádast. Ott pihen a parton most még, nem lehet letagadni. Könnyű észrevenni jól látszik a vízről a kék Toitoi wc, most már nem takarja semmi. :-(
Azt hogy van-e engedélyük nem kérdeztem a bronzátó izomagyú ( tényleg ) fiatalembert... :-)
admin
#3133 adminRE: Nádírtás Előzmény: #3132 0 2020-07-07 13:48
Úgy érted, hogy valahol éppen (engedély nélkül?) irtják a nádat?

A halőrök ilyenkor is értesítik a megfelelő hatóságokat ugyanúgy, mint vízszennyezés vagy part-átalakítás esetén. Érdemes telefonon felhívni Pfeifer Rikárd halőrzési ágazatvezetőt (06-30-2025-688), aki az infók alapján eldönti, merre tovább. Természetesen e-mailben is elérhető a -n, de ennek van némi átfutási ideje.
ecsaba
#3132 ecsabaNádírtás 0 2020-07-07 13:24
Kedves Admin!

Jelenleg folyó nádirtással "akarunk" foglalkozni vagy hagyjuk a vízügyre?
blasz
#3131 blasz +1 2020-07-05 08:29
Értem én ezt az érvelést is és ennek is van sok igazság tartalma,és maximálisan egyet értenék vele,ha a "vándor horgászoknak" a teljes RSD szakaszon nem 20-30 helye lenne csak a horgászatra,mert a többit vagy igy vagy úgy lezárták,kisajátitják,vagy ilyesmi.Én is sok pénzért váltom meg az éves engedélyeket,2x a nejemnek is,és már nagyon unom hogy úgy indulunk el hogy vagy lesz szabad hely vagy nem.Ezek csak példa számok persze.Persze szép az erdő,de la teljesen elgazosodik akkor az már csak egy nagy zöld dzsumbuj lesz.Amig pecázhattak ott,addig teljesen járható,átlátható volt a partja ott a Dunának,ma sétálni sem lehet már a gaztól és a bedőlt eltőrt fáktól,amiket gondolom a mostani sok vihar okozott sajnos.Imádom az RSD-ét,a partján töltöttem a fél életemet,ameddig volt hova leülni.Ahogy előzöleg irtam,az a baj hogy eladták szinte minden centiméterét a partjának,és nem maradt szabad hely,semmi szinte.Nem húzott egy hivatal sem határt a beépithetőségre.Szoktam mondani a nejemnek hogy olyan már a partja az RSD-nek mint egy földszintes lakótelep.
Olyan sürün lakják.
Egy szónak is 100 a vége,változni már nem sok minden fog az RSD-vel kapcsolatban,vagy megszokja az ember vagy odébb áll máshol horgászni.
És természetesen az erdő védelmével maximálisan egyetértek.Aki szemetet hord be,és rajta kapnak rettentően meg kell büntettni.
TT
#3130 TT Előzmény: #3129 0 2020-07-04 21:21
Idézet - blasz:

Teljesen Magyar hozzá állás a hivatalok részéről,ha tenni kellene valamit vagy költeni,inkább lezárják a területet.

Kicsit most fordítva ülünk a lovon. Ha szemét van az erdőben, az illetékes erdőgazdálkodó vagy mittudomén milyen szerv alkalmilag összeszedi, de ez nem várható el tőle folyamatosan. Nekik az a feladatuk, hogy ott ne legyen szemét. Erre három megoldás van. Vagy behúzzák fülüket-farkukat, és folyamatosan elhordják a szemetet. Vagy kihelyeznek egy csőszt, aki a nap 24 órájában a szemetelők körmére koppint. Vagy pedig lezárja a köretet, ami a legköltséghatékonyabb módszer. Ne feledjük, a parkerdőnek nem az a feladata, hogy biztosítsa a pecázást, hanem hogy azt a kevés erdőt, ami van, megőrizze a lehetőségekhez mérten természetközeli állapotban, esetleg hogy fenntartható módon gazdálkodjon benne. Az, hogy megnyitják az erdőt a pecások és a kirándulók előtt, az az ő jóindulatukon és partneri hozzáállásukon múlik, és sajnos ezt a jóindulatot játszottuk el nagyon sok helyen az Rsd mentén.
Nem igaz az sem, hogy ez magyar sajátosság: olvastam olyan nemzeti parkról Amerikában, ahol szintén gondot okozott a szemetelés, és ott is a horgászat beszüntetését helyezték kilátásba. Amerika azt hiszem, már a nyugat.
blasz
#3129 blasz Előzmény: #3128 0 2020-07-04 11:03
Köszönöm válaszát,a szemetet kimondottan ott a Makádi erdőben tett sétám alkalmával tapasztaltam,amit az erdőben találtam.Semmiféle horgászathoz kötött dolgot nem láttam,csak kommunális szemetet.Egyébként én is milliókra büntetném azt az embert akit rajtakapnak.Miattuk szünt meg ott a peca.Bár még mindig azt mondom hogy lehetett volna köztes megoldást találni szemétre,és nem a teljes tiltás.De érthető mert igy pár darab beton akadály ledobásával a bejáratokhoz megoldodott különösebb anyagi ráforditás nélkül minden.Az erdő bejárataihoz letett pár darab"akadály" kisteherautóval gond nélkül vehető akadály,sorompó ilyesmi nincs.
Teljesen Magyar hozzá állás a hivatalok részéről,ha tenni kellene valamit vagy költeni,inkább lezárják a területet.Meg persze a horgászok kis százaléka akik azt hiszik mindent megtehetnek majd megcsinálja valaki más helyettük.Ennek isszuk a levét.De a saját szememmel is láttam az erdő legszélén lakó vágta a füvet,és a bokrokat fákat a telkén és áthordta a mellette levő horgász helyre,és a szemben levő csatornába és annak partjára..Németek,nagyon tehetősek,teniszpályát épitett maga mellé,gondolom úgy gondolja pénzért mentesül minden alól.Csak azt tudom javasolni hogy ellenőrzés,sok,és akár ha valahol sátoroznak,megjegyezni a helyet,a nevet,akik ott voltak,és ha utánuk szemét van talán egyszerübb utána járni.Persze sürübb halörzés.
És akkor az a lényeg hogy tilos sátorozni a teljes szakaszon.
A makádi ezüspart díjai ellen nekem sincs kifogásom,de épp minap olvastam,persze ellenőrizni nem tudom,hogy minden "normális"helyen lakókocsi van,amik maradtak azok nemigen alkalmasak jó pecára.Ezt a facebookon olvastam,egy pecás járt utána.És a gáthajtási engedély is nehezen szerezhető be mert munka után már esély sincs nyitva találni a hivatalt.
Azért azt hozzáteszem hogy régen sem csak halat fogni jártunk Makádi részre,hanem pihenni is.Itt nincs forgalom,a legjobb hely volt a pihentető pihenésre.
De mégegyszer köszönöm a tájékoztatást,és örülök hogy van egyetértés néhány dologban köztünk.
admin
#3128 admin Előzmény: #3127 -1 2020-07-04 10:28
Kedves Gábor, teljesen jogosak a felvetések. Az RSD egyik legnagyobb problémája, hogy a stég nélküli horgászok nem tudják megközelíteni a partot (ez sok más vízterületen, pl. a Balatonon is egyre nagyobb gond). Ezért fontos, hogy a makádi Ezüstpart és a Rózsa-sziget tovább tudjon működni, mi ebben tudunk segíteni. Az Ezüstparton azért kell külön fizetni a horgászatért, mert mi is bérleti díjat fizetünk a területért a KDVVIZIG-nek, illetve az üzemeltető számára plusz kötelezettségeket is szab a bérbeadó (töltés-kaszálás, szemétszállítás). A vándorhorgászoknak viszont itt mindig jut hely.

Egyet értünk abban, hogy a vízügynek érdemes lenne valamit kezdeni a romos stégekkel. Sorban állnak a horgászok a stégekért, mindenkinek jobb lenne, ha ezeket a romokat hasznosítani lehetne. Vagy elbontani, a mostani állapotnál az is sokkal jobb lenne.

Egy ilyen lezárásnak, mint a makádi, megvan a rossz és a jó oldala is. Az biztos, hogy a sorompóval elzárt úton nem fognak olyan hulladékot behordani, amit csak járművel lehet szállítani. Tehát az építési törmelék, autóalkatrész, háztartási gépek stb. lerakása megszűnik. Tény, hogy a terület elhanyagoltabb lesz, viszont természetvédelmi szempontból nem biztos, hogy rossz a derékig érő gaz.

Azzal azért vitatkoznék, hogy kevés a horgász-szemét. A konkrét helyet csak a víz felől ismerem, de nem hiszem, hogy más lenne a helyzet, mint pl. a csatornákon, ahol a szemétszedési akciók alkalmával mindig kiderül, hogy a hulladék kb. 80%-a a horgászoktól származik. Amíg ez a helyzet, addig nemigen tudunk a horgászoknak kedvezményeket kiharcolni egy ilyen lezárt szakasz esetén sem. Sajnos nagy arányban pont a pecások az okai a lezárásoknak.

Hogy konkrét választ is adjak: én nem javasolnám a sátorozást a makádi parkerdőben. Ezt a kérdést a 2009. évi XXXVII. törvény 93. §-a szabályozza:

Idézet:
(1) Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben:

a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni;
Sátorozásra a környéken továbbra is az Ezüstpartot javaslom, a 800 Ft-os napidíj nem egy eget verő költség. Idén még idegenforgalmi adót sem kell fizetni.
blasz
#3127 blasz 0 2020-07-04 08:02
Üdvözlet,az Adminhoz lenne kérdésem.A Makádi parkerdőt ugye lezárták,ugye Natura 2000 besorolást kapott.Autóval behajtani tilos.Viszont nem vagyok benne biztos hogy ha kézzel behordom a cuccot a partra akkor sátrat verhek e a vizparton.Nem szeretnék birságot begyüjteni.Voltam ott nem rég csak körbenézni,hát mit mondjak.Átláthatatlan gazos,szemre teljesen elhanyagolt lett a horgászok hiánya miatt a part.Combig érő fű,gaz,alig lehet sétálni a parton.És szemét az erdőben,és megnéztem,nem horgászoktól való,erre mérget vennék.Azt kell mondanom hogy mióta nem járnak oda pecások,azóa teljesen elhanyagolt területnek tünik,sőt szerintem az is.
Kezd a gaz mindent benőni,lassan a helyek is eltünnek.Volt hogy 160Km.-ert autokáztam hogy találjak szabad helyet,de a vége az lett hogy sehol sem találtam.Nagyon frusztrál már a dolog,és nagyon azon vagyok hogy 2021 re már nem váltok engedélyt erre vizre,pedig 10 éves korom óta itt horgászok,és most 54 vagyok.Lakókocsik,bojlisok mindenhol meg magán stégek,egyre fogy a szabad hely.Vagy ha van külön fizetni kell érte.Rengeteg tönkrement,összedőlt stéget látni,amik ugye foglalják a helyet csak a horgászok elől.Én is rámentem már üres magán stégre,gondoltam lesz ami lesz,és a peca végén letakaritottam tisztára ahogy azt kell,de nem jó érzés ugy ülni,ha jön esetleg a tulaj akkor pakolás,hely keresés újból,veszve az etető anyag meg a többi.El lett ez rontva annak idején mikor minden négyzet centimétert eladtak az RSD partjából.
Makádi erdő horgászható része nagy nagy kedvencem volt,a legjobb pihenést nyújtottamés még hal is jött,de ennek is vége.Tudom az okokat miért lett lezárva,de aki sittet,kádat vagy bármit akar letenni ott az meg is fogja tenni ezután is.
De a fő kérdés hogy lehet e sátorozni az erdőben azokon a területeken ahol lehet horgászni?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Kozma Gábor.
admin
#3126 adminLopott ponty +3 2020-06-30 23:04
Nagy fogás a NÉBIH-nél: újabb tógazdaságba "átmentett" kapitális ponty került vissza élőhelyére. A 24.hu cikke itt!
admin
#3125 adminRekordlista +2 2020-06-30 23:02
Mai rekordhal-válogatásunkban egy csokor szép ponty mellett egy hatalmas, közel 50 kilós busa és egy tekintélyes compó is helyet kapott. Adatlapok itt!
admin
#3124 adminNyári telepítések +3 2020-06-30 19:37
Jövő héten folytatódnak a szokásos nyári telepítések, részletek itt!
admin
#3123 adminVaskos csabak +2 2020-06-30 12:20
Tegye fel a kezét, aki felismeri ezt a halat: vaskos csabak
admin
#3122 adminAutó a vízben +1 2020-06-29 21:35
Újabb jelölt a "Legdrágább süllőtartás" díjra: index.hu
Gixer
#3121 GixerRE: Stupekes horgászat Előzmény: #3120 +1 2020-06-29 20:40
Idézet - admin:
Így június végén erre csak annyit tudok válaszolni, hogy van rá esély, nem is kicsi! De erre majd akkor térjünk vissza, ha végleges lesz a jövő évi horgászrend.


Iden tobbszor is probaltam, de egyszeruen lehetetlen feladat (leszakad a csalihal erdemleges tavolsag hianya stb).
Ezert is irtam mintegy emlekeztetokent. Ha kijon a jovo evi horgaszrend akkor már ismet keso rola beszelgetni ezert is gondoltam, hogy rakerdezek.
Remelhetoleg a "nem is kicsi" esely realizalodik.

Koszonom a valaszt.
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.