Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2024. október 13-án került megrendezésre XI. RDHSZ Csónakos Páros Pergető Verseny a Ráckevei Dunaági Horgászszövetség és az RDHSZ Versenysport Bizottság szervezésében. Az eredetileg kitűzött dátumot (2024. szeptember 29.) kénytelenek voltunk módosítani az áldatlan időjárási körülmények és a versenyzők biztonságának érdekében. Új időpontnak a két héttel későbbre várt kellemes őszi időjárást céloztuk meg, ráadásul a levonuló dunai árhullám is elköszönő szakaszba lepett, ezzel biztosítva a jobb vízminőséget a verseny idejére.

Az eredetileg 36 nevezett csapatból 4 csapat jelezte, hogy a módosított időpont miatt sajnos nem tudnak részt venni a versenyen. A fennmaradó 32 csapatból pedig 21 páros jelent meg a verseny napján.

Bizakodva tekintettük az új helyszínre, amelyet a korábbi évekhez képest jelentősen délebbre helyeztünk, Ráckeve és Majosháza közé, azaz a 32-es és a 24-es folyamkilométerek közé. Ugyan a verseny idejére nem volt pályazár elrendelve, de a változatos mederviszonyok és a jelentősen szélesebb résznek köszönhetően a versenyzők szabadon alkalmazhatták a különböző technikákat, legyen szó “csorgásban” (drift) történő wobbleres horgászatról, folyamatos helyváltoztatás akadó horgászatról vagy akár egy jónak vélt gödör/törés statikus meghorgászásáról. Érdekesség és egyben a versenyzők számára is meglepő volt, hogy a szakaszon (Csupics-sziget nádas rendszerét kivéve) nem kellett egyéb jellegű korlátozásokra tekintettel lenniük.

Az esemény központját a szigetszentmartoni Ganz Horgász Egyesület biztosította. Az Egyesület infrastruktúrájának köszönhetően a versenyzők kényelmesen tudtak kikötni. Kiemelendő még, hogy nem alakult ki egyszer sem tumultus a mellékhelyiségekben. A nagyméretű társalgó biztosította az adminisztratív munkákhoz szükséges védett, fedett helyiséget. Három páros kivételével - akik Ganzos bérelt ladikokkal versenyeztek - mindenki hajóval érkezett a helyszínre, de még további 8 autó számára lett volna lehetőség a parkolásra a zárt, bekamerázott telken belül. Utólagosan megállapíthatjuk, hogy további 10-12 hajó kikötése is kényelmesen biztosítható a mezőny számára a jövőben.

Külön öröm és pozitív benyomás mind a versenyzők, mind a szervezők részéről, hogy a versenyen nem résztvevő parti és vízi horgászok toleránsan álltak a mezőnyhöz. Atrocitás, illetve negatív hangvételű megszólalás nélkül zajlott le a bajnokság.

06:00-tól volt lehetőségük a versenyzőknek megérkezni a helyszínre és a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat aláírni. Hideg időre való tekintettel meleg reggelivel vártuk a mezőnyt: frissen főtt virsli és debreceni mártásokkal, valamint friss kenyérrel.
07:45-től zártuk le a regisztrációt, ami után sor került a köszöntő beszédre és a versennyel kapcsolatos információk ismertetésére, illetve a felmerülő kérdések is megválaszolásra kerültek.
08:10-től az eredetileg eltervezett 2 rajban történő indulást a versenyzők kérésére elvetettük és így egyidejűleg történt a teljes mezőny kihajózása. Információink alapján 08:25-re a mezőny maradéktalanul elfoglalta kezdő pozícióit.
08:30-kor a dudaszóra és a mérlegelés elindításával rajtolt el a verseny.

Az első fogott halakra nem kellett negyed óránál többet várni ugyanis a Takács házaspár erős kezdéssel indult, közel 5 balint fogtak az elsők között.
A fogások dél körül kezdtek el drasztikusan megindulni. Köszönhetően az enyhe szélnek és a remek időjárási viszonyoknak, a versenyzők sikeresesen alkalmazhattak finesse technikákat a megtalált és jónak vélt spotokon. A magas napállással egyidejű mederfenéken pozicionáló aktív ragadozók elkezdtek szép számban érkezni az alkalmazásba. A versenyen mérlegelhető, érvényes fogásokat az alábbi statisztikában gyűjtöttük össze.

 
 

A 6 órás verseny alatt összesen 141 mérhető halat sikerült rögzítenünk a Magyar Országos Horgász Szövetség - MOHOSZ applikálójában. Nagy örömmel konstatáltuk, hogy mindenkinek sikerült halat fognia.
Sajnálattal nyugtáztuk már a verseny folyamán is, hogy több nagyméretű hal is leakadt, mint például harcsa, csuka. Külső akadás formájában egy 14 kg körüli amur is tiszteletét tette az egyik párosnál.
A mezőny az utolsó 2 órára érezhetően három szekcióra szakadt, amelyet az alábbi adatok is ábrázolnak.

Az élen erős fölénnyel vezető Lakatos Zoltán és Kovács Károly célzott wobbleres balin horgászattal tudott diadalmaskodni és előnyét megtartani a mezőnnyel szemben. Taktikájuk a sekélyebb vizekre történő pozicionálas, a folyamatos mozgás és a minél nagyobb terület átfésülése volt. Ezzel a technikával statisztikai alapon tudták szépen fogni az aktív ragadozókat 50-60 mm hosszú minnow és shad típusú wobblerekkel.

Az első helyet 18 db mérhető balinnal és a halfaj - kősüllővel szembeni - nagyobb átlagméretnek köszönhetően 27.525 ponttal sikerül megszerezni.

A második helyezett párosnak, Lőrincz Gergelynek és Takács Jánosnak, már korántsem volt ilyen könnyű dolga. Tudatos, célzott kősüllő horgászatot folytattak végig a verseny folyamán. A páros 50 és 65 mm-es, zömében zöldalma, illetve csokoládé színű csalikkal horgászott és érte el a 24 db mérlegelhető kősüllő számot. Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a magas napállasnak és az erős napsütésnek köszönhetően a kontrasztos (csokoládé) színválasztás nagyban hozzásegítette őket a második helyezett megszerzéséhez és a 20.564 pontszám eléréséhez. A 24 darab kősüllő átlag mérete 29,08 cm volt.
 

A kemény küzdelemben, amely az utolsó percekig tartott, Ajtai Sándor és Vincze György páros foglalhatta el a dobogó harmadik helyét 19 db fogott mérlegelhető hallal, amelyekkel 19.537 pontot sikerült szerezniük. A versenyzők taktikájukat tekintve az erős sodrású, mélyebb részeket célozták meg minimális helyváltoztatással. A kavicsos medertalajon az azt övező törések és a kisebb akadók/kőszórások voltak végig a kiszemelt pozícióik. Ezen taktikával 2 inches, zömében rózsaszín (hússzínű), barna és lila színátmenetű gumihalakkal érték el ezt a remek eredményt. Érdekesség, hogy a kitartó pozíció tartással a falánk köveseken felül 4 db süllőt (51, 46, 44 és 37 cm) is a mérlegelhető halaik között tudhattak.
A verseny legnagyobb mérlegelhető halát Sziklai István és Gyulay István párosból Sziklai Istvánnak sikerült megfogni egy 72 cm-es harcsa személyében. Érdekesség, hogy Istvánék tudatosan nagyobb halak reményében döntöttek stratégiájuk mellett és a szigetszentmartoni széles és lassabb szakaszt célozták meg a verseny folyamán. A párosból Gyulay Istvánnak sikerült megfogni a mezőny legnagyobb süllőjét 64 cm-es hosszal.

 

Végül, de nem utolsó sorban a verseny legfiatalabb versenyzőjét is gratuláció egyben díjazás illette Mészáros Balázs Márk személyében.

 

A verseny végét 14:30-kor dudaszóval, illetve a mérlegelés leállításával jeleztük a versenyzők felé. 14:50-re a teljes mezőny biztonsággal kikötött és a társalgó mellett várta az eredményhirdetést.
A díjazottaknak közel 410.000 forint értékben osztottunk ki jutalmat a Fast Fishing - Minden, ami pergetés, az RtB Fishing Hungary és a SurFer Hungary jóvoltából. Szempont volt, hogy a kézzel fogható tárgyi nyereményeken felül (Upstream világbajnok gumicsalik, Imakatsu wobblerek, Gosen Premium minőségű japán belpiacos zsinór és RTB halmércék) a versenyzőknek szabadon felhasználható vásárlási utalványokat is biztosítsunk, hogy saját ízlésük és preferált technikáik alapján tudjak felhasználni azt.

Ezt követően került sor az ebéd elfogyasztására. A versenyzőknek bográcsban készült vörösboros marhapörkölttel, főtt burgonyával és vegyes savanyúsággal készültünk.

A bőséges ebédet követően a versenyzők fegyelmezetten és maguk után tisztaságot hagyva távoztak a Ganz HE területéről és kikötőjéből.

Szeretném a teljes szervezői csapat és az RDHSZ nevében is megköszönni a sportszerű és minden várakozást felülmúló környezetére, valamint tisztaságra igényes magatartást, amit a teljes mezőny tanúsított az esemény folyamán!
Köszönettel tartozunk az Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőri szolgálatának, hogy jelenlétükkel biztosították a zavartalan versenyt és gondoskodtak a versenyzők biztonságáról.
Köszönettel tartozunk a Ganz Horgász Egyesület vezetőségének a helyszín biztosítására és infrastruktúrájának használatára.
Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkezni segítőinkről, akik három napos, áldozatos munkájukkal járultak hozzá az esemény lebonyolításához.