Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Január 15.-én a versenysport évet egy elektronikus megbeszéléssel indította a Bizottság. Erre az online programra az RDHSZ tagegyesületeinek versenyfelelősei kaptak meghívást. A konstruktív megbeszélésen 16 fő vett részt. Itt áttekintésre kerültek a 2020-as év eredményei, valamint az országos statisztikák. Megvitatásra került a 2021-es versenynaptár, és egy új elképzelés a feeder csapat és egyéni bajnokság összevonásáról. Bejelentésre került a casting szakág megalakulása. Vezetésére Kovács Zsigmond, műlegyező szövetségi kapitány lett felkérve.

Február 27.-ére sikerült megszervezni a Csőhídi pálya tavaszi karbantartását. A versenypályát  KDVVIG segítségével vízről, a parton 25 fő önkéntessel és halőrökkel sikerült horgászhatóvá tenni.

Ahogy a MOHOSZ eljárásrendi tájékoztatója lehetőséget adott, a bizottság elkezdte szervezni a versenyeket. A 4. RDHSZ Családi verseny és az 1. Parti pergető kupa a korai időpont, valamint az érintkezések elkerülése miatt törlésre került.

Hiánypótlásként elkészült a Bizottság és a munkacsoport ügyrendi leírása, amelyet az Elnökség egyhangúlag elfogadott.

5. RDHSZ Feeder Csapat Bajnokságok 2021. április 24-26.

A 2021-es évben, a növekvő versenyzői érdeklődés (nagy létszám, versenypálya korlátok) egy új rendszerben kerültek megrendezésre a feeder csapat és egyéni bajnokságok. A csapatbajnokság két osztályra lett besorolva. A két osztály csapatai (3 fő) egy hétvégén, de különböző napon mérték össze tudásukat. Innen, a szektorokban elért helyezés alapján lehetett az egyéni döntőbe kvalifikálni.

Mindkét bajnokságnak a Csőhídi versenypálya adott otthont. A késlekedő tavaszi időjárás miatt a fogások a szokottnál kisebbek voltak.

Az RDHSZ 2021. évi Feeder Csapat Bajnoki címét az A osztályban meggyőző fölénnyel a Csepel HE csapata szerezte meg. Úgy látszik, hogy a Szövetségi Csapat Bajnokságot már csak kimagasló fölénnyel lehet megnyerni, hiszen a dr. Pataki Zoltán, Hutóczki Attila, Nedvesi János összetételű csapat, csupán 4 pont gyűjtött a 3 szektorban. A B osztály versenyét Denke Zsigmond, Kormány László, Movrin Máté összetételű csapat 10 ponttal nyerte meg.

57. RDHSZ Szövetségi Egyéni bajnokság 2021. május 1-2.

Új változás volt az előző évekhez képest, hogy nem egy, hanem két egymást követő napon került megrendezésre a két forduló. A halban nem túl gazdag versenyen a két fordulóban összesen 80 kg halat fogtak a versenyzők, ami 2,6 kg-os átlagos fogást eredményezett. Az eredményes horgászathoz nagy szükség volt a pályán bónusz halnak számító harcsa, ponty megfogása, nagyon sokat lendített az egyéni eredményeken. Női kategóriában Rudnay Csilla,  Utánpótlás kategóriában Zsiga Levente, a Masters kategóriát Serman László, a felnőtt mezőnyben pedig Gyulai Ferenc végzett az első helyen.

7. RDHSZ Feeder Egyéni Bajnokság 2021. május 8.

Bár a Duna vízállása és a melegedő időjárás lényegesen kedvezőbb körülményeket biztosított, mint Csapat Bajnokságok hétvégéjén, sajnos a fogásokat csak a Duna főágából érkező dévérek tették változatossá. Ennek köszönhetően látványosan több hal mozgott a Csőhídi-versenypályán, az átlag fogások majdnem kétszeresére növekedtek, de elmaradtak a 10 kg feletti fogások.

Master kategória dobogója a következőképpen alakult: 1. Illés István 2905 g, 2. Vágó Árpád 2635 g, 3. Kopasz István 1945 g. A legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat Szaban Zsombor érdemelte ki, aki 935 g-os fogást tudott elérni a nehéz körülmények ellenére. A felnőtt kategória bajnoki címére a 3 szektor első volt esélyes és az alábbi végeredmény született: 1. Kocsis László 7600 g, 2. Molnár László 6090 g, 3. Hutóczki Attila 5095 g. Az RDHSZ egyéni feeder bajnoki címét tehát Kocsis László szerezte meg 2021-ben.

1. RDHSZ Retró Horgásznap 2021. június 19.

Először került megrendezésre a három órás verseny hagyományteremtő jelleggel. A meghívásos versenynek a Rózsa sziget adott otthont. Az egyedi szabályok mellett megrendezett úszós versenyt Dr. Molnár Pál nyerte. Az ebéd után megrendezett baráti hangulatú casting versenyt Schwarcz Gáspár nyerte.

57. RDHSZ Szövetségi csapatbajnokság 2021. június 20.

Idén 4 csapat adott le érvényes regisztrációt, így a Molnár-sziget, Csepel, Szigetszentmiklós és a Bugyi horgászegyesületek csapataival zajlott le a verseny. Az év elején megtartott online versenyfelelősi megbeszélésen meghatározásra került a korábban eldöntött szabály, a 3 felnőtt versenyző mellett az U15 és az U20 kategória horgászai alkotnak a csapatot, ezzel megtartva az 5 fős csapat létszámot. A bajnokságot a Molnár-sziget SE csapata nyerte 10.5 ponttal (17.7 kg össz.fogott súllyal) szoros versenyben a Csepel HE csapata előtt, akik 11 helyezési számmal és 17.3 kg fogott hal mennyiséggel állhattak a dobogó második fokára. A harmadik helyezést idén a Dolgozók Szigetszentmiklósi HE csapata érte el 13 ponttal és 7 kg fogott hallal. Összességében a mezőny - 20 versenyző -  47 kg halat fogott a mezőny, ami 2.35 kg átlag fogást jelentett horgászonként.

5. RDHSZ Egyesületi csapatbajnokság 2021. augusztus 22.

Köszönhetően az RDHSZ halőri szolgálatának, előkészített pálya várta horgászokat Dömsödi árapasztó csatorna Szúnyogi zsilip alatti szakaszán. Ismét magas volt csapat létszám, hiszen 10 csapat adta le a nevezését, így összesen 40 horgásszal zajlott le a bajnokság. A verseny a két nagy versenyzői hagyományokkal rendelkező egyesület - a Csepel HE és a Molnár-sziget SE - csatáját hozta. A Csepel HE csapatának sikerült megvédenie a bajnoki címét, mindösszesen 9.5 helyezési számmal. A második helyezést Molnár-sziget SE Kék csapata érte el, míg a harmadik helyezést szintén a Csepel HE versenyzőiből álló második csapat szerezte meg.

9. RSD CARP CUP 2021 szeptember 6-10.

A nevezett 42 csapat a makádi Ezüst-parton, valamint a Rózsa-szigeten került elhelyezésre 4 szektorra osztva. A 96 óra alatt összesen 1810,83 kg hal került mérlegelésre (új rekord!). Ez 281 egyedet jelent (új rekord), 6,44 kg-os átlag tömeggel. A legnagyobb ponty 22,27 kg (új rekord), a legnagyobb amur 15,9 kg tömegű volt.1. helyezett: F&R Baits TEAM, 2. helyezett: DOVIT TEAM, 3. helyezett: Lógatós TEAM lett.

8. RDHSZ Csónakos Pergető bajnokság – 2021. szeptember 4-5.

32 csapat részvételével zajlott le a már hagyományossá vált RDHSZ csónakos pergető bajnokság mezőnye az RSD szigetszentmiklósi szakaszán. Az előjelek nem voltak túl bíztatóak, a Duna szeszélyes idei vízállása mellett most egy igen gyorsan áramló, és zavaros arcát mutatta a Duna-ág. A verseny legnagyobb hala egy gyönyörű, 74 cm-es fogassüllő lett, amelyet Orgován Roland – Mozsárik Kende páros fogott. 1. helyezett, a RDHSZ 2021-es bajnokai: Koncsek Károly – Sznetner Richárd lettek.

4. RSD OPEN – 2021  szeptember 19.

44 csapat részvételével került sor az RSD OPEN nyílt nevezéses csónakos pergető kupára, amely az RSD Tass-Dömsödi területén került megrendezésre. Összesen 144 db balin került mérlegelésre, amely egy igen kiemelkedő szám, joggal lehet büszke az állományra az RDHSZ. Emellett 44 db kősüllőt, 5 db sügeret, 5 db harcsát, 4 db csukát és 3 db fogassüllőt fogtak a versenyzők. 1. helyezett: Sarlós Dávid – Tóth Gergely lett, 17 db balinnal. A páros már második alkalommal nyerte meg a kupát.

Nemzetközi és országos versenysport

Az országos bajnokságokra, pályázati úton 9 fő kapott támogatást.

A MOHOSZ OVHB felkérésére, május 7-9 között az RDHSZ pergető szakág bonyolította le a XXI. Csónakos Pergető Országos Bajnokság 1–2. fordulóját a RSD makádi szakaszán. A versenyre 41 páros nevezett az ország minden szegletéből. Az edzéseken tapasztaltaknak megfelelően zömével az 50-60 cm átlag hosszúságú balinok voltak a pálya fő célhalai, amit egy-két nagyobb harcsa és süllő megfogása színesített.

Július 10-11 között a casting horgászaink az Érsekújváron megrendezett Szlovák Open versenyen nagyszerűen szerepeltek. Orgován Roland aranyérmet, Mozsárik Kende ezüstérmet, míg Mikó László bronzérmet szerzett. Augusztus 15.-én megrendezett Casting OB-n az utánpótlás és felnőtt korú horgászaink sikereket értek el. Kezdő kategóriában Mozsárik Kende ezüstérmes, haladó kategóriában Orgován Roland arany, Mikó László pedig ezüstérmes lett. Annak érdekében, hogy a műlegyező számokat a szakág horgászai megfelelő körülmények között tudják gyakorolni, készült két szabványos dobó dobogó. Egy a Szövetség székház udvarán, egy pedig a Kinizsi HE-nél van elhelyezve.

Kaló Zoltán, aki gyerekkora óta a Szövetségünk horgásza az Országos Egyéni Bajnokságon egyéni bajnoki címet szerzett.

A bizottság munkája

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Elnökségének megbízásából a Versenysport Bizottság szervezésében, 9 versenyen összesen 474 horgász jelent meg. A  Bizottság 2021-ben már 5 szakágban, 5 szakágvezetővel és közel 10 munkacsoport taggal végezte munkáját, a költségekkel felelősen, takarékosan bánt.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.