Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2021. október 18-án 25 db extra méretű, 10 kg feletti tömegű tenyészpontyot telepítettünk Szigetbecsén. A szaporításból visszamaradt ráckevei pikkelyeseket egyedi chipes jelöléssel látták el munkatársaink, hogy visszafogásuk esetén nyomon követhető legyen a halak növekedése és vándorlása.

Tisztelt Horgásztársak!

Az utóbbi időben - különösen az őszi nagy pontytelepítések időszakában - egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a horgász a kifogott halat pénzért értékesíti. Az egyik ráckevei Facebook csoportban a napokban egy olyan poszt is megjelent, mely szerint frissen fogott halat, elsősorban pontyot vásárolna egy csoporttag. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a halgazdálkodással foglalkozó 2013. évi CII. törvény 58. §-a szerint "Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületről származó hal, haltermék, vagy más hasznos víziállat kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet". A horgászzsákmány értékesítése tehát lényegében tilos, függetlenül attól, hogy a horgászati szabályok betartásával történt-e a fogás. Egyetlen kivétel az ún. "falusi vendégasztal" szolgáltatást nyújtó kistermelő, aki csak természetes személy lehet, és tevékenysége regisztrációhoz kötött.

Tisztelt Horgásztársak!

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt az elvesztett állami horgászjegy-fogási napló okmányok bejelentése, és az új igénylése, kiváltása. Érdekes módon csak az a fránya okmány veszik el, amelyikben a fogási napló hal-tömegtartalma vészesen közelíti a 60 kilogrammot… Természetesen a valóban elvesztett, megsemmisült, vagy halgazdálkodási szabályok megsértése miatt visszavont állami horgászjegy-fogási napló okmányok pótlása indokolt és elfogadható. Azonban a kvóta elérés közeledtével történő „elveszítés” nem!

Október 20-án a második ütemmel folytatjuk a Duna-ág ez évi legnagyobb halasítását. Mintegy 50.000 kg két-háromnyaras, fogható méretű ráckevei pikkelyes pontyot helyezünk ki a főág hét helyszínén. A tervben olyan telepítőhelyek is szerepelnek, amelyek már az első ütemben kaptak halat, de a tervezett mennyiség nem lett teljesítve.

Dátumok és helyszínek ezen az oldalon olvashatóak!

Október 18-án extra méretű, 10 kg feletti pontyokat is telepítünk a Duna-ágba. A mintegy 20 egyedből álló szállítmány a szigetbecsei nevelőtavakból érkezik, és a szaporításból visszamaradt anyahalakból áll.

 

Október első hetében megkezdődött a makádi tógazdaság terv szerinti lehalászása, ami egyben a 2021. őszi nagy pontytelepítés első ütemét is jelentette. Több mint 55.000 kg fogható méretű, gyakran a 3 kg-ot meghaladó méretű két-háromnyaras ráckevei pikkelyes pontyot szállítottunk ki a főág hat különböző telepítőhelyére, idén először pótkocsis teherautót is bevetve. A tervben szereplő többi helyszínre a második ütemben, várhatóan október második felében érkeznek a fuvarok.

Részletes terv- és tényadatok ezen az oldalon olvashatóak!

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.