Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2022. július 31-én délelőtt észlelték hivatásos halőreink és kaptunk számtalan bejelentést, hogy a halgazdálkodási jogosultságunkban lévő Ráckevei Duna-ág felső szakaszán halpusztulást észlelnek. Főként elpusztult idei ivadékhalakat (fogassüllő, kősüllő, csuka, küsz és keszegfélék) találtunk nagy mennyiségben, valamit a partszéli vízbe kiálló fenéklakó halak (gébfélék, néhány menyhal) tömegei jelezték, hogy szennyezés történt.

Az elpusztult halak, az oxigénért pipáló-, valamint a partra menekülő halak előtalálási helye egyértelműen a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep alatti területen volt észlelhető mind a bal-, mind a jobb partban. A Molnár-sziget teljes hosszában, valamint az M0-ás híd környékéig volt észlelhető ez a jelenség.

Ezt a jelenséget észlelve haladéktalanul értesítettük a KDVVIZIG vízminőségvédelmi ügyeletesét, aki rövidesen a helyszínre érkezett. Ő kihívta a Katasztrófavédelem mozgó laborját is. A labor oldott oxigén mérést végzett, amely a probléma helyszínén 0,65 mg/l koncentrációt mutatott, a mellékágakban még riasztóbb 0,06 mg/l-t. Tudvalevő, hogy a 2 mg/l koncentráció alatti oldott oxigén tartalom letális a vízi szervezetekre. Megjegyezni kívánjuk, hogy ott és akkor ammónia mérésére nem került sor, amit furcsállunk. Később vittek vízmintát is analízis céljából, eredményeket még nem tudunk.

Időközben a helyszínre hívtuk a DVRK ügyeletes nyomozóit is, akik rögzítették a történteket.

Éjjel a helyszínre érkezett a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata és oxigénpumpát telepített a Dunaharaszti HÉV-híd felvízi szelvényébe, illetve kétéltű járművekkel járták át a mellékágakat az oxigén mechanikus bepótlása céljából. Hivatásos halőreink kisgéphajókkal segítik a szennyezés mozgásának követését, valamint a lehetőségekhez képest a hajómotorokkal levegőt veretnek be. A védekezés egy hosszabb folyamatnak ígérkezik. A védekező erőknek követniük kell a lassan lefelé haladó szennyvízdugót és dúsítani annak oxigéntartalmát.

Egyértelmű tény, hogy az oxigén betáplálás és a lánctalpas vízveretés hatására megindult a víz kiszellőzése, átható és jellegzetes ammóniaszagot árasztva. Megjelent a kemény fehér hab is, amely nagy fokú bomló fehérje kicsapódására utal. Az ammónia a szennyvíz tipikus és elmaradhatatlan alkotóeleme.

Álláspontunk szerint a szombaton éjjel lezúdult csapadékkal kevert szennyvíz direktben kerülhetett ki a szennyvíztelepről. Az élővízbe jutott szerves anyagok és tömény nitrogén-, foszforvegyületek oxigént vontak el, ettől alakult ki az oxigénhiányos környezet. Valamint az ammónia koncentráció hatására kezdtek a fenéklakó halak a partra menekülni és pusztultak el ott.

Az elpusztult halak jelentős része ivadék méretű, melyeket a vízimadarak azonnal enni kezdtek, valamint a nádasba sodródtak. Ezek ezért a kárbecslésünkben nem kimutathatóak. Az előzetes vizuális felmérés alapján a mai napig (2022. 08. 02.) kb. 1000-1500 kg hal (főként ivadék) elhullásáról kell beszélni. Az elpusztult halak jelentős része fenékdög formájában az aljzaton maradhat és csak később emelkedhet fel, így a pontos pusztulási mérték nem definiálható.

Hivatásos halőreink folyamatosan járják az érintett területeket és jelzik a beavatkozó vízügyes erőknek a csóva pontos helyét.

Horgásztársainktól azt kérjük, hogy ne éljenek vissza a helyzettel és ne emeljék ki a pipáló, vagy a parthoz közeledett bágyadt halakat. Dolgozunk a probléma mielőbbi megoldásán!

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy szövetségük az ügyben feljelentést tett gondatlanságból elkövetett környezetszennyezés gyanúja miatt. A fejleményekről értesíteni fogjuk Önöket.

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.