Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A 2021. év finomszerelékes úszós kategória magyar bajnoka Kaló Zoltán, aki az idei évben rendezett bajnokság nyolc fordulójában nyújtott kiemelkedő horgászatával érte el ezt a nagyszerű eredményt. A magyar bajnoki cím aprópóján készített Gerendi Zsolt, az RDHSZ elnökségi tagja, a finomszerelékes úszós szakág vezetője egy rövid interjút Zolóval (szerk.: horgászberkekben ismert neve Zolinak), a Dömsödi HE tagjával, ahol mesélt nekünk a horgászat, azon belül is a versenyhorgászat életében betöltött szerepéről és az itt elért sikereiről.

G.Zs – Gratulálok, Zoló, a nagyszerű idei eredményhez. Mielőtt a siker részleteiről beszélgetnénk, mesélj nekünk egy picit arról, honnan jött a horgászat szeretete, mikor és hol kezdtél el horgászni?

K.Z - 9-10 éves koromban kezdődött ez a nagy „utazás”. Lakóhelyem Dömsöd, nagyon közel van az RSD-hez és a Dömsödi övcsatornához, így természetes volt, hogy elkísértem édesapámat, aki nagyon jól ismerte a vizeket és akivel mindig nagy élmény volt számomra a közös horgászat.

G.Zs – Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a versenyhorgász sporttal?

K.Z – Nagyon hamar megkedveltem a horgászatot és gyerekként is nagyon szerettem volna sok halat fogni. Minden gyerek számára az legfontosabb, hogy megtapasztalja a halfogás élményét. Nem az volt fontos, hogy nagy halat fogjak, hanem hogy mindig legyen „kapásom” és folyamatosan fogjak halat a horgászat során. Ez a fajta kíváncsiság vezetett oda, hogy viszonylag korán megismerkedtem a versenyzéssel. Szerencsére az RDHSZ életében mindig is fontos volt a versenysport támogatása, sok nagyon jó versenyt és persze versenyzőt tud felmutatni ez a szövetség. A helyi versenyek után hamar el is jött az országos megmérettetések ideje is, hiszen 13 éves voltam, amikor elindultam az első korosztályos országos bajnokságon, ahol egyből sikerült is bekerülnöm a magyar válogatott keretbe.

G.Zs – A hamar érkezett siker után, gondolom nagyobb kedvet kaptál a magasabb szintű versenyzéshez is. Milyen eredményeket sikerült elérned és milyen kategóriában?

K.Z – Nagyon jó érzés volt képviselni az országot, így számomra továbbra is az volt a fő motiváció, hogy ezen a szinten maradjak a versenyhorgászatban.  Gyerek és ifjúsági országos bajnokságot három alkalommal nyertem, és idén sikerült a felnőtt országos bajnokságot is megnyernem. A magyar válogatott tagjaként világversenyen is szép sikereket érem el, 2 alkalommal nyertünk utánpótlás korosztályos csapat világbajnokságot, nekem pedig egyéni értékelésben sikerült Szlovéniában 2. helyet szereznem. Felnőtt kategóriában többször nyertünk klubcsapat bajnokságot a Timár Mix csapatával. Az idei évben pedig – eddig legnagyobb sikerként életemben – megnyertem a magyar felnőtt bajnokságot. Minden versenyeredményemet úszós kategóriában értem el.

G.Zs – Nagyszerű eredmények mögött mindig meghúzódnak olyan emberek, akiknek nagy szerepe van a sikerekben. Nálad kik voltak azok, akik segítettek az versenyeredményeid elérésében?

K.Z – Én is, mint a generációm kiemelkedő horgászainak nagy része, Magyar Szilárd iskolájának köszönhetem a fejlődésemet és az elért eredményeit. Nagyon sokat köszönhetek még annak a támogató környezetnek - élükön Timár Gáborral - akikkel együtt horgászhattam a Timár Mix csapatában. Nemcsak nagyon tehetséges és nagytudású horgászok, hanem egy igazi csapat volt az a közösség.

G.Zs – A versenyhorgászat is mint minden technikai sportág olyan, ahol számítanak a finomhangolások, a titkos elemek. Ezeket persze minden sportoló jogosan féltve őriz, hiszen sokat dolgozott egy-egy olyan „megfejtésért”, ami kiemelheti őt a versenyzői mezőnyből. Ha titkokat nem is, de olyan, a horgászathoz kapcsolódó elemeket tudnál említeni, melyek meghatározóak voltak számodra?

K.Z - Régóta versenyzek már, és meg van a kellő rutinom van ahhoz, hogy elég pörgősen és gyorsan tudjak horgászni. Meglepő lehet, ez nemcsak egy futóversenyen, de horgászversenyen is nagyon fontos eleme a sikernek a precíz technikai kivitelezés mellett. A technika mellett a taktika is nagyon fontos, amit a verseny előtt kell kitalálni az adott vízre és az adott időszakra, és talán, ami még fontosabb, hogy az esetleges váltásokat a lehetséges taktikák között időben kell felismerni és azt jól megoldani.  Véleményem szerint ezek a sikeres versenyszereplés titkai.

G.Zs – Melyik a kedvenc horgászmódszered, legyen az akár versenyzés vagy egyszerűen csak egy hétköznapi horgászat?

K.Z - Versenyen legjobban a rakós botos pontyozást kedvelem, ha pedig itthon horgászok, akkor kuttyogatni szoktam harcsára, és pergetni süllőre.

G.Zs – Nagyon örülök annak, hogy aktív vagy a szövetségi sportéletben is. Milyen terveid vannak a jövőben a horgászatban és a versenyzésben?

K.Z – Idén második éve vagyok az RDHSZ versenyhorgász csapatának a tagja, akikkel a 18 csapatos mezőnyben idén negyedik helyet értük el a Tagszövetségek Országos Bajnokságán. Nagyon jó horgászokból álló, motivált csapat, igazi közösség. Remélem, sikerül ebben az egyébként nagyon erős mezőnyben dobogóra kerülnünk a jövőben. Ami az egyéni horgászatomat illeti, továbbra is kiemelten fókuszálok az országos egyéni bajnokságra és ott pedig a minél jobb eredmény elérésére. Tagja vagyok a felnőtt magyar válogatott keretének, így remélem, a szövetségi kapitány bizalmat szavaz majd nekem, és lehetőséget kapok valamelyik világversenyen immár felnőtt horgászként is képviselni a hazámat.

G.Zs - Nagyon köszönöm a beszélgetést, és az RDHSZ versenyhorgász közössége nevében sok sikert kívánok a jövőben versenyzéshez.

Gerendi Zsolt
RDHSZ Elnökségi tag, Versenysport bizottság finomszerelékes szakág vezető

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.