Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Lezárult az RDHSZ gyermeknapi esszé-pályázata. Nehéz dolga volt a zsűrinek, mert sok szép pályamű érkezett. A beérkezett fogalmazásokat az Új Duna-ági Híradó őszi és téli számában fogjuk közzé tenni. Az Ifjúsági és Oktatási Bizottság részletes értékelése és a díjazottak felsorolása az alábbiakban olvasható:

I. 14-22 éves korcsoport:

I. helyezett: „Halboka”
Indoklás: maga a hal kifogása, az azzal való bánásmód példaértékű. Tisztelettel bánt mind a két harcsa kifogásánál az élőlényekkel, visszaengedte azokat. Viszont, ha írásban is megjelenik az Új Duna-ági Hiradóban – szándékunk – akkor át kell még stilizálni az anyagot. A helyesírási, fogalmazási hibáktól kivételesen e különleges élmény és horgászmagatartás kapcsán el lehet tekinteni.

II. helyezett: „Méhecske”
Indoklás: szinte tökéletesen megfogalmazott, hangulatát tekintve is igazi horgászélményt leíró történetet lehet olvasni. (Az I. helyezett anyagánál elsősorban a harcsafogás egyediségét kell figyelembe venni, egyébként az I. és II. helyezett között minimális a különbség!) A horgászat nemcsak kitartást, hanem türelmet is megkíván. A ponty kifogásánál ez a horgászmagatartás pontosan nyomon követhető. Az is elgondolkodtató, amit sokszor hallhatunk, hogy a horgászat csendje gondolkodásra, álmodozásra is lehetőséget nyújt. Egy fiatal esetében ez nagyon fontos, sok horgász keresi ezt a hangulatot, ezt a megnyugvást, ha horgászik. Az írásmű ezt tökéletesen visszaadta.

III. helyezett: „golyep”
Indoklás: maga a történet azért érdekes, mert két külföldi – finn, majd lengyelországi utazás és horgászat – nyomán szerzett élményeket írja le, amely egy életre kihat minden fiatal esetében. Időrendben egy 2019-es, majd egy jóval korábbi, 2016-os horgászélményt ír le a szerző. (Ez egy fogalmazás esetében nem túl szerencsés!) Érdekesek a külföldi élmények, viszont a horgász-élmények leírása kevés hazai hasznosítható tapasztalatot tartalmaz, kivéve talán a pergető horgászatot. (Megjegyzés, a pergető horgászat víz-specifikus!) Igaz, Magyarországon süllőt, balint is fogtak már keszegezés közben lebegő pufival, A fogalmazásból látszik, sok mindent szeretett volna leírni a szerző, de jobb lett volna, ha egynél marad, de azt mélyebben, részletesebben írja le.

Büszkék lehetünk arra, hogy nem RDHSZ-egyesülettől is érkeztek értékes, értékelhető pályamunkák, ez a fiatalok lelkes hozzáállását tükrözi!
A 3 tárnokvölgyi pályázónál különdíjat adunk, de sorrend is felállítható. Érdekessége a pályamunkáknak, hogy 3-ból 2 egyesületi horgászversenyen történt halfogást ír le.
- Legjobb a „süllőkirály”, amely megható és igen szép történet, és nagyon lenyügöző az írás. Egy ovodás korú régi emlék felelevenítése így leírva igazi hangulatot tükröz. Kár, hogy nem tudtuk meg, mekkora súlyú és cm-es volt a süllő. (A kép alapján 70 dkg. körüli lehetett.)
- Második az „afrikai274”, amely szintén nagyon kedves történet. Különösen elgondolkodtató, hogy szalámival, kolbásszal lehetett az éhes rablókat megakasztani! Lehetséges, hogy kevés a vízben a táplálékhal, vagy változott a szokásuk? Kérdés marad már számunkra. Nálunk a Dunán a márnát fogták a horgászok sajttal, kolbásszal. De szalámival….?
- Harmadik a „Torkoscsuka”. A horgászversenyen kifogott kis sügér nagyon megtetszhetett a csukának. Valószínűleg szájzárat kapott, ezért engedte el csak a parton a kis sügért. Több helyesírási hiba is van az anyagban, azonban annak korrigálása után közzé tehető.

II. korcsoport (10-14 év), III. díjat nem adunk ki.

I. helyezett: „A vizsolyi ponty”
Indoklás: egy 10 éves kis horgász első igazi horgászélményét lehet olvasni az 5,5 kilós nyurgaponty kifogásánál. Az is nagyon szemléletes, milyen jó, ha felnőtt tud segíteni a hal fárasztásánál, mert a nyurgaponty igazi harcos jószág! Az, hogy vissza akarta engedni a kis horgász, arról a tiszteletről tanúskodik, amely az igazi horgászokat jellemzi. Az írás még némi szerkesztést kíván, de szép fogalmazás, és szinte hibátlan helyesírású anyag.

II. helyezett: „Dönci”
Indoklás: nagyon kicsi különbséget lehet felfedezni az I. és II. helyezett között, szinte azonos értéket képviselnek. Itt ugyanakkor kifejezetten a versenyszellem és kitartás emelhető ki a horgászmagatartás vizsgálata során. Nagyon kedves és vidám az a mozzanat, hogy a felnőtt horgászokat is „lepipálta” fogási eredményével egy gyermek, még a nagyapjáét is. Ez a történet azt erősíti, hogy a fiatalok esetében a verseny nagyon fontos. A fogalmazás és helyesírás szinte hibátlan.

III.korcsoport (6-10 év), 3 munkát értékelhettünk:

Ez a 3 kicsi gyermek az általános iskola I. és II. osztályába jár. A „Sás” jeligéjű még nem ismeri az összes betűt sem, a „Vakvarjú” és „Pergetőkirály” II. osztályosok, akik még csak most kezdenek fogalmazást írni. Mindegyik esetében kiemelkedő a készített rajz, és az a néhány soros szöveg, amit írtak, „szívet melengető”. Mindegyik esetében csak a pozitívumokat kívánom kiemelni – további ösztönzési céllal – a különdíjjal azonos értékű díjazást adunk, gyakorlatilag 3 db. azonos helyezettként való értékeléssel.
Ha mégis sorrendet szeretnénk felállítani, akkor első lehet a „Vakvarjú”, második a „Sás”, és harmadik a „Pergetőkirály”. De más szempont preferálásával más sorrendet lehetne felállítani, valójában ezért nem állítunk fel sorrendet. Közös mind a három írásban az, hogy a horgászat szeretete, a halak, az élővilág tisztelete sugárzik mindegyik munkából, rajzból, ami ebben a kicsi korban nevelés kérdése és nagyon fontos. A „Pergetőkirály” ugyanakkor azt a személyes élményemet eleveníti fel, amikor 35 évesen Rapalával fogtam életem első balinját, ezáltal váltam főleg pergetőhorgásszá. Valószínűleg ez a kicsi horgász is hasonlóan érez, az írásból – amelyben a család is segített – ez tükröződik. Nem szeretném negatív értelemben kiemelni ezt a segítséget, hiszen a karantén sok gyermek esetében pont a családi összetartozást erősítette. A „Sás” esetében a közölt kép felnőtt hibája, azt nem célszerű a kicsi gyermeken „leverni”. A „Vakvarjú” kézzel írt néhány sora szívet melengető, apa és gyermeke közötti szoros kapcsolatról is tanúskodik. Mind a 3 kicsiből – meggyőződésem – igazi horgász válik!!!

Díjak:

I. helyezett: 15 000,- Ft Decathlon utalvány (2 fő)
II. helyezett: 10 000,- Ft (2 fő)
III. helyezett és különdíjasok: 5 000,- Ft (7 fő)
Ez összesen 85 000,- Ft.

A díjak átadásáról a későbbiek során intézkedünk.

 

Ráckeve, 2020. május 28.

Pálvölgyi Tibor és Dr. Kurtán Lajosné
RDHSZ IOB elnök és IOB tag

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.