Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A süllőtilalom közeledtével a Duna-ági horgászok körében felmerült a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha fajlagos tilalmi idő alatt rekordlistás halat fognak? A választ az alábbiakban foglaljuk össze:

Az egyes halfajokra vonatkozó tilalmi időket és méretkorlátozásokat a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 9. melléklete határozza meg. A 2013. évi CII. törvény így rendelkezik ezen halak kifogásáról:

17. § Általános vagy fajlagos fogási tilalom alá tartozó vagy jogszabályban, illetve hatósági határozatban, továbbá a helyi horgászrendben megjelölt mérettartományon kívüli hal vagy más hasznos víziállat fogása esetén a halat vagy más hasznos víziállatot a fogást követően, haladéktalanul és kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe.

A jogszabály értelmében tehát a fajlagos tilalommal védett hal a tilalom ideje alatt nem hitelesíthető. Nézzük meg, mit jelent ez részletesen az egyes halfajok esetében:

  • Az 5 kg-ot meghaladó fogassüllő és a 4 kg-nál nagyobb balin március 1. és április 30. között nem hitelesíthető. Ebben az időszakban a süllőre nem vonatkozik a 10 kg feletti kötelező bejelentés sem.
  • Az 5 kg-nál nagyobb csuka február 1. és március 31. között nem kerülhet fel a rekordlistára.
  • A pontyot nem érinti ez a korlátozás, mivel a ponty tilalma a Ráckevei Duna-ág vízrendszerén minden évben feloldásra kerül.
  • Az amurra és a busára nem vonatkozik fajlagos tilalom.
  • A harcsa 25 kg-nál nagyobb példányai bőven meghaladják az 1 méteres testhosszt, így ezeket nem érinti a fajlagos tilalom.
  • A márna ritka vendég a Duna-ágban, azonban ha mégis horogra akad egy 3 kg-ot meghaladó egyed, április 15-től május 31-ig nem kerülhet fel a rekordlistára.
  • A kecsege nem fogható halfaj, ezért - noha szerepel a rekordlista szabályzatában - nem hitelesíthető.
  • A compó helyi horgászrendi tiltás alá esik, ezért ha a horgász megfelelően gondoskodik az épségben tartásáról, akkor az 1,5 kg-nál nagyobb compó felkerülhet a rekordlistára.
  • Az egyéb halfajok - pl. kősüllő, szilvaorrú keszeg - esetében is figyelembe kell venni a fajlagos tilalmi időket.

Tilalom alá nem eső rekordlistás hal fogásakor azt a megszokott módon be kell jegyezni a fogási naplóba. A bejegyzést a hitelesítő személy RDHSZ bélyegzővel ellátva a hal visszaengedésekor kihúzza a fogási naplóból.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.