Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2024. március 30-án 14:00- órától 22:30 óráig közös szolgálatellátásra került sor a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRK) és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) szervezete közt. A végrehajtásban a DVRK részéről Béres Ferenc főtörzsőrmester, az Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) körzeti megbízottja, Pfeifer Rikárd és Gönci György az RDHSZ hivatásos halőrei vettek részt. A halőri szolgálati kisgéphajóval Ráckeve és Tass közötti vízterület ellenőrzése volt a feladat. 20 óra körül járhatott az idő, amikor Dömsöd magasságában, a már hegymenetben közlekedő halőrhajó legénysége figyelmes lett egy rendkívül bizonytalan mozgású kenura, melyben két férfi próbált evezni az RSD közepén, szintén felfelé haladva.

A vízirendőr el is határozta, hogy a hajó előtt ekkor még kb. 400 méterre lévő kenut közelítsék meg, mert gond lehet. Ebben a pillanatban a kenu egy újabb indokolatlan jobbkanyart követően a jobb oldalára dőlt és a két férfi a vízbe esett. A halőrhajó valósággal kilőtt a vízből és néhány pillanat alatt leküzdötte a néhány száz méteres távolságot. Éppen időben álltak meg a baleset helyszínén… A két férfi kibukkanva a víz alól kétségbeesetten próbált a felszínen maradni a 12 fokos vízben. Az egyikük már többször a víz alól bukott fel, nyelt is belőle bőven, egyre erőtlenebben kapálózva. A másik férfi próbálta a süllyedő kenut menteni vagy abba kapaszkodni, de az – mivel semmiféle légtartállyal nem rendelkező kenuhéj volt csupán – merülni kezdett és vele a férfi is. A megérkező halőrhajó a folyás- és a szél alól közelítette meg a közvetlen életveszélyben lévő férfiakat. Alájuk fordulva, a hajó oldalát mutatva, nyílt lehetőségük a megnyugtató, ám határozott utasításoknak megfelelően megragadniuk a hajó peremét. Ezt követően először a kimerültebb állapotban lévő balesetest sikerült behúzni a hajóba, majd a másik férfit segítették be. Tisztább tudatának köszönhetően Ő tudott is segíteni a testének felnyomásával a hajó peremére, majd a hajóba került Ő is szerencsésen. Sikerült közben az utolsó pillanatban megragadni a kenu végét is, amely már úton volt az azon a helyen több, mint 4,5 méteres RSD feneke felé. Előbukkant a kenu alól egy hátizsák is, mely szerencsére nem merült el, így a személyes holmi is megkerült. A sikeres mentést követően a halőrhajó legénysége a két kimerült és erősen reszkető férfit, a mellévett alakzatban továbbított kenujukkal együtt Dömsöd településre szállította egy általuk megjelölt stéghez, melyről elindultak a majdnem végzetes útjukra. Itt épségben át tudták adni őket a megjelent családtagjaiknak. Többszöri tesztkérdésekre helyes válaszokat adtak, sokkos- illetve egyéb orvost igénylő tüneteket nem mutattak, így mentő kihívására nem volt szükség.

A kalandjuk szerencsésen végződött, ám nem sokon múlott… Köszönjük Béres Ferenc rendőr főtörzsőrmesternek, valamint Pfeifer Rikárd és Gönci György hivatásos halőrnek, hogy nem kerülte el éber tekintetüket a baleset és segítettek a bajban!

Felhívjuk a vízen közlekedők figyelmét, hogy vízi sporteszközökön a felnőttek is viseljék a mentőmellényt! Nemcsak akkor, ha nem tudnak úszni, hanem akkor is, ha a körülmények – pl. gyakorlatlan evezési képesség, az adott vízi sporteszköz nem ismerete – azt indokolják. És nagyon fontos, hogy szeszes ital hatása alatt maradjunk a parton!

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.