Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Halőri Szolgálatunkhoz 2023. december 16-án, 14 óra tájban érkezett a lakossági bejelentés, hogy Ráckevén, a Tókert-sori csatornában, a Malom-öböl mögött, hemzsegő kishalakat vélt látni a bejelentő, melyek levegőért kapkodva fuldokolnak ott.

Az efféle bejelentéseket is természetesen komolyan kezeljük és azonnal reagálunk rájuk! Egy fő szolgálatban lévő hivatásos halőrünk azonnal a helyszínre sietett, hogy felderítse a helyzetet. Bejelentő nem túlzott! A keskeny kis csatornában kb. 300-350 kilogrammnyi 1 nyaras ponty volt bezsúfolódva néhány centiméteres vízben. Sőt, a csatorna egy szakaszán már víz sem volt a kis potykák alatt, csak feküdtek az iszapban és a kövek között.

Kollégánk azonnal segítséget kért szolgálatban lévő társaitól és kért a halgazdálkodási ágazati kollégák közül és két főt gumiruhában, kosarakkal, merítő hálókkal. Amíg a segítség úton volt kollégánk önállóan kezdte meg a szomszédtól kért vedrekbe gyűjteni a szárazra került és épp, hogy csak tátogó pontyokat. Körülbelül 70-80 kilogramm apróságot tudott kimenteni a száraz mederből, melyeket a Malom-öbölbe vissza is tudott juttatni, kivétel nélkül élve.

Ezen közben befutott a segítség is! Halász kollégák sebtében beöltöztek és már szedték is kosarakba a tocsogóban fuldokló aprócska pontyokat. 200-250 kilogrammot sikerült összegyűjteniük és visszavinniük az időközben megérkezett további halőreink segítségével.

Mi történhetett? November elején volt a közelben pontytelepítés, melynek alkalmával fiatal korosztály is került kihelyezésre a szokásos háromnyarasok mellett. Ezekből a jószágokból húzódott be egy kontingens a Malom-öböl nádasába telelni. Megérezték a csatornából kiáramló langyosabb strandvizet és odatömörültek. Csakhogy a belvízvédelmi fokozatban elrendelt hirtelen RSD vízszint-csökkentést nem tudták lekövetni és egyszerűen elment alóluk a víz, bent rekedtek a csatorna köves, iszapos medrében.

Hálásan köszönjük a Bejelentő éberségét és kollégáink gyors reakcióját!

További képek a Fotóalbumban!

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.