Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A legtöbb horgász számára a téli időszak az előretekintésről, a következő szezon terveinek szövögetéséről szól. A tervezés két legfontosabb kérdése az, hogy mennyibe fog kerülni a horgászat, és hogy milyen horgászrend-változásokhoz  kell alkalmazkodni. A jegytípusok és a szabályok útvesztőjében nem mindig könnyű eligazodni, ebben szeretnénk segítséget nyújtani rövid összefoglalónkkal.

Jegytípusok és -árak

A haltermelés és a halgazdálkodás egyéb költségeinek emelkedése 2023-ban lelassult, de koránt sem állt meg. A csökkenő inflációhoz igazodva a 2024. évi jegyárak kisebb mértékben, átlagosan 10 százalékkal emelkednek. Az éves általános felnőtt Duna-ági jegy ára 2024-ben 60.500 Ft lesz, a mellékvízi jegy 47.000 Ft-ba kerül. A 24 órás felnőtt jegy 5.400 Ft-ért, a 72 órás 12.500 Ft-ért, a hetijegy 29.000 Ft-ért lesz kiváltható. Elérhetőek lesznek a megszokott behúzós engedélyek is, az éves 99.000, a heti 49.500, a 72 órás 21.500 Ft-os áron. Az ifjúsági jegyek árai is 10 százalékkal emelkednek, azonban a Duna-ági gyermek területi engedély továbbra is változatlan áron, 500 forintért vásárolható meg.

A különböző területi jegytípusokkal elvihető éves és napi kvóták változatlanok maradtak.

Horgászrend

Az elmúlt évek gyakorlatához igazodva 2024-ben is csak kisebb módosítások kerültek bele a Duna-ági horgászrendbe. Lássuk a változásokat részletesebben:

  • A ponty legnagyobb kifogható mérete 7 kg-ról 6 kg-ra csökken. Ezt a változást a MOHOSZ „Horgászvizek ponty törzsállomány fejlesztése” nevű pályázati kiírása követeli meg, mely támogatás keretében már 2023-ban is extra méretű, 6-9 kg-os pontyokat telepítettünk az RSD felső szakaszára.
  • A tavaszi pergetési tilalom alóli kivételek számtalan kérdést szültek a horgászok körében, ezért pontosítottuk a szabályt. Március-áprilisban továbbra is csak 15 cm-esnél nagyobb élő csalihallal szabad horgászni, a pergetés pedig legalább 15 cm-es (terelőlap és horgok nélkül mért) testhosszúságú műcsalival, 40 gramm dobósúlynál erősebb bottal, valamint 0.20 mm-nél vastagabb fonott vagy 0.35 mm-nél vastagabb monofil zsinórral lehetséges. Ebben az időszakban a könnyű rablóhalas módszerek tiltása kiegészült a műlegyezéssel is.
  • 2024-ben sem lesz általános horgászati tilalom az őszi telepítések után, és marad a 2023-ban lerövidített téli éjszakai tilalom december 1-től február 29-ig, este 20 óra és reggel 6 óra között.
  • A területi tiltások nem változnak 2024-ben. Bekerült a horgászrendbe a Kormányhivatal által 2023. év közben – a túzok költése miatt – előírt horgászati tilalom az Északi-övcsatornából kiágazó Germán (XL.) csatorna teljes hosszán.
  • A Rózsa-sziget 50 méteres környezetében eddig is csak a szálláshely vendégei horgászhattak, ez a szabály 2024-ben kiegészül a vízi járműből végzett „ráhorgászás” tilalmával.
  • A 2024-es évben megrendezendő RDHSZ szervezésű versenyek helyszínén és időpontjában továbbra is tilos lesz a horgászat. Az RSD Carp Cup bojlis verseny szeptember 1. és 6. között, az RSD Open csónakos pergető verseny pedig október 27-én (vagy a november 3-i tartalék időpontban) kerül megrendezésre.
  • A darabszám-korlátozással nem védett halakat korábban is a horgászat befejezésekor kellett bejegyezni a fogási naplóba. Ez a szabály kiegészült azzal, hogy a mérlegelés időpontját (óra, perc) is fel kell jegyezni, amit bizonyára eddig is sokan így tettek.
  • A halvédelmi szabályok közül a drótszák tiltása mellett bármilyen más fémből készült haltartó eszköz (pl. mosógépdob!) használata is tilos.
  • Új szabály, hogy a színes jellel (műanyag fonáljel) ellátott halat a fogás adatainak rögzítése után vissza kell engedni a további nyomon követhetőség érdekében. A rögzített adatokat írásban meg kell küldeni szövetségünknek.
  • Kisebb módosítás a Rekordlista szabályzatában, hogy 2024-től a 3 kg-ot meghaladó compó is kötelező bejelentés alá esik, és garantált jutalomjegyet eredményez kifogójának.

A 2024. évi Duna-ági horgászrend itt olvasható, valamint letölthető innen.

A jegytípusok és -árak összefoglalója ezen az oldalon található. A tilalmi területek interaktív térképe itt tekinthető meg.

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.