Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A KDVVIZIG sajtóközleménye

A „Kvassay-szivattyútelep megvalósítása és a Kvassay vízerőtelep energetikai és gépészeti rekonstrukciója és fejlesztése” (KEHOP-1.3.0-15-2021-00030) elnevezésű projekt keretében a Csepel-sziget északi csúcsánál egy új szivattyútelep épül, mellyel alacsony dunai vízállás mellett is biztosítható lesz a Ráckevei (Soroksári)-Duna vízpótlása. A projekt keretében a Kvassay-vízlépcső egyik gépegysége már teljesen megújult, jelenleg a másik gépegység segédüzemi berendezéseinek rekonstrukciója történik.
A Kohéziós Alap és a Magyar Állam által társfinanszírozott, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, bruttó 13,203 milliárd Ft összköltségű beruházás eredményeként a Duna-ág vízpótlása az év minden szakaszában biztosítható lesz.

A Budapest Vigadó téri vízmércén mért 200 cm-nél magasabb vízállástartományokban biztosított a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (RSD) gravitációs vízpótlása. Az ennél alacsonyabb dunai vízállások esetén a víz betáplálása (Budapest 90 cm-es vízállásig) a Kvassay-zsilip turbináinak szivattyús üzemmenetével biztosítható. Az öt éve történt, valaha mért legkisebb dunai vízállás (2018. október 25-én 33 cm) rávilágított a vízlépcső fizikai korlátaira. Erre a problémára nyújt megoldást a most épülő, új szivattyútelep.

A 2022. év elején megkezdődött beruházás részeként egy új létesítmény épül a Csepel-sziget északi részénél, továbbá a meglévő Kvassay-vízlépcső 2 db, ún. reverzibilis turbinái (szivattyús és turbina üzemmódban is működtethető gép) közül az egyik teljes körűen megújult, az üzempróbái sikeresen lezajlottak. Jelenleg a másik gépegység felújításai munkái folynak, melynek keretében megvalósul a turbina hidraulikai és hűtési rendszerének rekonstrukciója, valamint megtörténik a gépegység vezérlésének az új irányítástechnikai rendszerhez történő illesztése. A munkák befejezésével a 60 éves gépegység üzembiztonsága javul.

2022 decemberére elkészült az új szivattyútelep RSD felőli nyomócső vezetéke és a hozzá tartozó torkolati műtárgy. A Duna felé eső, szívóoldali műtárgy előkészítő munkái már korábban megkezdődtek, a kivitelezés előreláthatólag 2023 III. negyedévében folytatódik.

A fentieken túl további kisebb-nagyobb rekonstrukciós munkák is megvalósulnak a projektben, például a darupályák és a daruk rekonstrukciója, továbbá gépészeti és épületfelújítási munkák.

További információ kérhető:
Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Telefon: +36-1/477-3500
E-mail:
Web: www.kdvvizig.hu, http://kvassay.szivattyutelep.ovf.hu

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.