Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Az RDHSZ Halőri Szolgálatának ügyeleti telefonjára érkezett lakossági bejelentés 2021. március 13-án, 15 óra körül, hogy a DTCS egy bizonyos pontján, feltehetően halászati tevékenységre készülődnek valakik.

Halőreink az ilyen bejelentéseket természetesen komolyan veszik, így haladéktalanul megtörtént a helyszín és a cselekmény pontos beazonosítása. Valóban egy felállított nyakzóháló volt a Babádi-híd közelében. Az elfogás végrehajtásával megbízott 2 fő hivatásos halőr és 1 fő társadalmi halőr láthatatlanul elrejtőzött a közelben és vártak. A türelem meghozta gyümölcsét, amikor is másnap, 2021. március 14-én 07:45-kor megérkezett egy gépkocsival négy férfi és felszedték a hálót, melyben halak is voltak.

Ekkor megtörtént az elfogás, melyben, bár eleinte vonakodtak az együttműködésre az ukrán állampolgárságú elkövetők, kollégáink határozott és szakszerű intézkedése – személyi sérülés nélkül – megtörte az ellenállásukat, és a továbbiakban alávetették magukat az eljárásnak.

Ezt követően a helyszínre riasztásra került a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egy járőre, akik dokumentálták a négyes elfogást, valamint a Dabas Rendőrkapitányság – mint területileg illetékes rendőri szerv – ügyeletes bűnügyi helyszínelője és rabszállító egysége, akik előállították a négy elkövetőt Dabasra.

A – halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény szerint tiltott eszköznek minősülő – 40 méteres nyakzóhálóból előkerült 9 db ponty (14,84 kg), 10 db jászkeszeg (4,24 kg), 2 db dévérkeszeg (0,67 kg), 1 db bodorka (0,35 kg), 1 db vörösszárnyú keszeg (0,52 kg), 1 db karikakeszeg (0,26 kg) és 1 db csapósügér (0,36 kg). A pontyok és a jászkeszegek túlélték a traumát, a DTCS-be visszahelyezésre kerültek, de a többi hal sajnos elpusztult a hálóban. Az elkövetett cselekmény kimeríti az orvhalászat törvényi tényállását, amely a Btk. szerint 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezúton szeretnénk megköszönni az ügyben érintett halőreink munkáját, valamint az együttműködő rendőri szervek segítségét. Természetesen nagyon hálásak vagyunk horgásztársunk figyelméért és bátorságáért, hogy „beleállt” a törvénytelen dologba és értesíteni merte a Halőri Szolgálatunkat. Bár többen tennék ezt, ha nem odaillőt tapasztalnak a vízpartokon! Ilyen esetekben a bejelentő számíthat teljes diszkréciónkra és anonimitást élvez.

Őrizzük, vigyázzuk együtt szeretett vizeinket, halainkat!

Pfeifer Rikárd
halőrzési és horgászturisztikai
ágazatvezető

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.