Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Először is tisztáznunk kell, hogy miért volt szükség a tavaszi pergetési korlátozások bevezetésére.

Az ok egyszerű: az ebben az időszakban ívó ragadozók (süllő, balin) nyugalmának biztosítása, valamint a már leívott, ám fészkét őrző süllők zavartalanságának elősegítése. Az utóbbi években ugyanis divatos lett a pergető horgászat, ami önmagában nem gond, ám ha mértéktelenül és korlátozások nélkül végzik, bizony bajt okoz. „Úgyis visszaengedem, nem viszem haza!” „Megtartani tilos, nem rá horgászni!” felkiáltásokkal zaklatták és zavarták meg a magukról megfeledkező – csupán a pillanatnyi élményt szem előtt tartó – pergetők az ívó balinok seregeit,  tépték fel a fészkét-, az ikráit-, az ivadékai őrző süllőket. Ezek a megzavart halak jó eséllyel már nem folytatták az ívást és felhagytak a fészekőrzéssel, így az ivadékok megmaradási százaléka a minimumra csökkent.

Tehát pergessünk tavasszal is, de csak harcsára!

Legfontosabb, hogy milyen az a műcsali, ami harcsapergetésre alkalmas, de a fészkét őrző nagy süllő nem üti le és a balin sem tekinti potenciális célpontnak.

Azt gondoljuk, hogy süllő esetében elsősorban az élőhelyet kell védeni, azaz a fenéken lévő süllőt védve olyan műcsalit kell engedélyeznünk csak, ami vízközt (maximum a vízmélység felső felében) megy. Vagyis kizárólag wobblerrel javasoljuk ebben az időszakban a horgászatot.

A gumihalat, akármekkora méretben szabályoznánk, a nagy süllő leüti. Ugyanígy a támolygó és a forgókanál sem lesz süllőmentes, nem is beszélve a balinról.

Pergetve harcsázni minimum 50-100 g dobósúlyú botot javaslunk, ettől lefelé jelentősen (minimum 25 %-kal) eltérni nem ajánlott. Legalább 0,35-ös monofil vagy minimum 0.22-es fonott zsinór az, amely kifejezetten harcsázáshoz már alkalmas. Műcsaliként kizárólag úszó, 9 cm vagy annál nagyobb wobbler használható, amely nem megy mélyebbre a vízmélység felénél. A wobblerek közül nem javasoljuk az úszásból mélyre törő (egyenes csőrű), valamint a süllyedő típusok alkalmazását. A vertikális műcsalival/módszerrel való horgászat szintén elllenjavallt.

Természetesen jól tudjuk, hogy minden szabály annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle!

Ezért kérjük minden sportszerűen és felelősséggel gondolkodó ragadozóhal-horgász megértését, türelmét és segítségét a Ráckevei Duna-ág süllő- és balin állományának védelmében és érdekében. Ne háborgassuk őket ebben az időszakban!

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.