Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Az RSD elmúlt évtizedeinek egyik legsúlyosabb környezetszennyezése következett be a napokban.

2020. december 10-e környékén ismeretlenek nagy mennyiségű, több köbméternyi fáradt olajat engedtek le a Szigetszentmiklós, Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába. Az olajat a kifolyó alatti nádas fogta meg kb. 3-4000 négyzetméteren, így szerencsére a víztestbe nem került be a szennyezés. A nádasban lévő stégek mellett azonban több helyen 20-25 cm vastagságban áll a fáradt olaj a Natura 2000 terület ex-lege védett úszólápjában.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombaton szerzett tudomást a történtekről. Példás gyorsasággal szervezték meg a védelmet és a kárelhárítást. Harmadfokú vízminőség-védelmi fokozat elrendelése mellett odavezényelték a szükséges véderőket, technikákat. A III. sz. Szakaszmérnökség szakemberei és a többi segítségül hívott vízügyes kolléga már aznap munkához látott.

Szombaton délután elgátolták a csatorna kifolyóját. A csatorna medrében elhelyezték az olaj-felitató paplanokat, megkötő vegyszereket, és elkezdték kitermelni az olajat. Vasárnap reggel megtörtént a lápos nádasban a szennyeződés pontos kiterjedésének megállapítása. A helyszínre vezényelt TRUXOR kétéltű lánctalpas munkagéppel egy csatornát vágtak a nádasban az olajszennyezés körül. Ebbe a csatornába felfújható, úszó merülőfalat húztak be a géppel, így bekerítve a szennyeződést, biztosítva azt, hogy nem
kerülhet az RSD folyásába az olajból. A bekerített területről ezt követően ki fogják termelni a szennyezett nádast, a megkötő anyaggal felitatott olajat, és az olajsárral terhelt iszapot is, melyeket veszélyes hulladékként szállítanak el. Ez a munka feltehetően 1-2 hétig fog tartani.

Nagy köszönet és hála a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság gyors reagálásáért és a vízügyesek munkabírásáért, melyet szeretett vizünk érdekében ezekben a percekben is végeznek! Megtörténtek a hatósági eljárások, katasztrófavédelmi-, rendőrségi feljelentések is. A nyomozásban nagy segítséget jelenthet, hogy egy polgári természetőr 500 ezer Ft-os nyomravezetői díjat ajánlott fel, mely a civil felajánlásoknak köszönhetően 900.000 Ft-ra emelkedett.

További képek a Fotóalbumban!


 Szendőfi Balázs videója:

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.