Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Az év végén nemcsak az elmúlt horgász-szezon élményeit vesszük sorra, hanem egyre többször gondolunk az előttünk álló évadra is. Tagegyesületeink javaslataiból és halőreink tapasztalataiból kiindulva ekkorra már elkészül a jövő évi horgászrend, a pénzügyi adatok összegzése és a költségvetési terv elkészítése után pedig kialakulnak a jegyárak is. Már-már hagyományosnak számító év végi cikkünkben ezeket a változásokat vesszük sorra.

Területi jegyárak

2021-ben a változatlan árú gyermek- és ifjúsági területi jegyeken kívül a többi jegytípus árára mintegy 10%-os emelkedés lesz jellemző. Az éves általános Duna-ági felnőtt területi jegy ára így 40.000 Ft lesz, a napijegy pedig 3.600 Ft-ért lesz elérhető. A behúzós jegy új ára 66.000 Ft, a mellékvízi jegy pedig 31.000 Ft-ért kapható 2021-ben. A jegytípusok körében nem lesz változás, továbbra is váltható lesz a hetijegy (általános: 19.300 Ft, behúzós: 33.000 Ft), valamint a 72 órás jegy (általános: 8.300 Ft, behúzós: 14.300 Ft). Az emelést a folyamatban lévő nagy beruházások, valamint a munkavállalói bérek és a halgazdálkodás költségeinek jóval infláció feletti emelkedése indokolja.

Fontos újdonság, hogy a napijeggyel elvihető napi darabszám korlátozás alá eső halfajok mennyisége 3 kg-ról 5 kg-ra emelkedik.

Horgászrend

A Magyar Országos Horgász Szövetség 2020. december 28-án közzé tette az Országos Horgászrendet, mely a jogszabályi előírásokhoz igazodva 2021-től a helyi horgászrenddel együtt érvényes minden halgazdálkodási vízterületen, ezért a szabályos horgászat érdekében mindenkinek érdemes megismernie. Tudnivalók ezen az oldalon!

Az RSD és mellékvizeinek 2021. évi horgászrendjének jelentősebb változásait az alábbiakban soroljuk fel:

Tilalmi idők és fajlagos tilalmak

  • A 2021. évi horgászrend talán legjelentősebb enyhítése, hogy a téli időszakra vonatkozó éjszakai általános tilalom lerövidül, január 1-től 17 óra helyett 20 óráig engedélyezett a horgászat, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartásával.
  • Elsősorban a rablóhalas horgászoknak kedvezve 2021-ben sem lesz őszi általános horgászati tilalom, ez immár a horgászrendben is szerepel.
  • Újdonság, hogy a fészkét őrző harcsa-állomány védelmében a harcsa fajlagos tilalmi idejében, május 2-tól június 15-ig harcsát kifogni tilos, tehát a 100 cm-nél nagyobb harcsát is tilos megtartani.
  • Az ívó ragadozók védelmét szolgálja az az új szabály, hogy március 1. és április 30. között a pergetés csak harcsafogásra alkalmas műcsalival és felszereléssel engedélyezett. Ebben az időszakban tehát tilos a finom pergető módszerek alkalmazása. A kifogott és visszaengedett süllő ugyanis – ha egyáltalán túléli a fárasztás megpróbáltatásait – nem tér vissza a fészkére, így veszélybe kerül a szaporulat.

Horgászeszközök és -módszerek

  • Enyhült a vízi sporteszközökből való horgászatra vonatkozó szabály: 2021-től már csak a strandeszközökre vonatkozik a tiltás a főágon (ide tartozik a belly boat is). A Francia-öbölben és a mellékvizeken továbbra is csak parti horgászat engedélyezett.
  • 2021-ben megszűnik az a korlátozás, hogy a stupek segédbotos behúzása csak behúzós jeggyel lehetséges. Ez a módszer tehát általános jeggyel is megengedett lesz.
  • A téli időszakban a szonár használatának tiltása kiegészült egy olyan szabállyal, hogy a korábban szonár segítségével rögzített helyre visszatérve a későbbi horgászat is tilos.
  • Konkrét esetekre reagálva született meg az a rendelkezés, hogy parti horgászat esetén a bevetett felszerelés csak stégen, vagy a víz közvetlen közelében lévő horgászhelyen tartható. Tilos tehát átvinni a part menti úton, és a magánterületen, kertben, erkélyen stb. elhelyezni a horgászbotot.

Konkrét helyszínekre vonatkozó szabályok

  • A makádi parkerdő március 1-től június 15-ig a korábbi években is kíméleti terület volt. A parti horgászat tilalma 2021-ben kiegészül a meder parttól számított 50 méter szélességű szakaszával. A tavaszi kíméleti területek (ívóhelyek) helyszínében egyéb változás nincs.
  • A 2021-ben üzembe álló tassi többfunkciós műtárgy környékén a Vízügyi Igazgatóság védőterületet jelölt ki. Az erőművi csatorna teljes hosszán és attól északi irányban, a "Büdös-sarok" alsó 200 m-es – táblákkal bójasorral jelölt – szakaszán vízi járművel közlekedni, illetve partról és csónakból horgászni tilos.
  • A jelentősebb versenyek helyszínén 2021-ben is lesznek korlátozások. A Makádi Ezüstpart vonalában szeptember 6. és 11. között megrendezendő bojlis verseny, valamint a május 8–9-ére kiírt országos csónakos pergető bajnokság és a szeptember 19-ére tervezett csónakos pergető verseny idején a makádi parkerdő és a Rózsa-sziget között tilos a horgászat. A hivatalos versenypályákon (csepeli versenypálya és Északi övcsatorna) versenynapokon - esetenként korábban is - korlátozható a horgászat, melyet táblával jelölünk, és közzé tesszük honlapunkon, valamint közösségi oldalunkon.
  • A Gubovics-öbölre (korábbi nevén Lajos-hókony) vonatkozó téli általános tilalmat a horgászok kérésére 2020. év elején eltöröltük, helyette visszatért a korábbi években megszokott pergetési tilalom január 1. és február 28., illetve november 20. és december 31. között. E helyen és időben csak drótelőkével, hármashoroggal, és 10 cm-nél nagyobb élő csalihallal lehet ragadozóra horgászni.
  • Egy másik 2020-as változás is most került bele a horgászrendbe: az RDHSZ dömsödi halgazdaságának üzemi területén, az Északi övcsatorna két hídja között egész évben tilos a horgászat.
  • Az elmúlt évben gyakran visszatérő téma volt a strandokon folytatott horgászat. Az ehhez kapcsolódó korábbi gyakorlat immár a horgászrendben is szerepel: az RSD-n és mellékvizein kijelölt strandok területén való horgászatot a strandüzemeltető helyi szabályzata határozza meg. Jelen pillanatban ez a szabály a ráckevei, dömsödi, valamint a szigetcsépi kijelölt strandokra vonatkozik, azonban ez a lista bármikor bővülhet év közben is.
  • Pontosítottuk a műtárgyak melletti egybotos horgászati szabályt. Az új szöveg a hidakat, zsilipeket és vízerőtelepeket sorolja fel, vagyis pl. a hajóállomások nem esnek a tiltás hatálya alá.

A korlátozások pontos helyszínei megtekinthetőek interaktív térképünkön!

Rekordlista

  • 2021-ben a Duna-ági Rekordlista szabályzatában is lesz néhány kisebb változás. A ponty alsó súlyhatára 15 kg-ra, az egyéb halaké - pl. compó - pedig 2 kg-ra emelkedik. További újdonság, hogy nem jutalmazunk – a határozat jogerőre emelkedésétől számítva – három évig olyan horgászt, aki halvédelmi bírsággal sújtott szabálysértést követett el.

A 2021. évi Duna-ági horgászrend elérhető ezen az oldalon, illetve letölthető innen.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.