Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A Duna-ág horgászai számára az év vége legfontosabb kérdése az, hogy a következő évben mennyiért és milyen feltételekkel hódolhatnak szenvedélyüknek. Jelen cikkünkben a lényegesebb változásokat szedtük csokorba.

A 2020. évi jegyárak átlagosan 9-10%-kal emelkednek. A Duna-ági éves felnőtt jegy így 36.000 Ft-ba fog kerülni, a napi (vagyis 24 órás) jegy ára pedig 3.300 Ft lesz. Továbbra is váltható lesz a felnőtt heti és 72 órás engedély, 17.500 és 7.600 Ft-os áron. A bojlis behúzós éves jegy ára 60.000 Ft, ennek a heti változata 30.000, az új 72 órás behúzós jegy pedig 13.000 Ft-ért lesz elérhető. A parti felnőtt mellékvízi jegy ára 28.000 Ft lesz. Az ifjúsági és gyermekjegyek árai nem változnak. Az árak részletes listája megtekinthető ezen az oldalon.

Az új horgászrendet olvasva elsőre feltűnő lehet, hogy témakörök szerint fejezetekbe soroltuk, és egységes számozással láttuk el a különböző bekezdéseket. Ennek célja a könnyebb áttekinthetőség volt, illetve az, hogy egyértelműen lehessen hivatkozni az egyes szabályokra.

Lássuk a változásokat részletesen:

Területi és időbeli szabályok

 • Talán a legnagyobb újdonság, hogy - elsősorban a rablóhalas szezon miatt - megszűnik az őszi telepítések idején megszokott általános tilalom. A téli időszakban viszont (január 1. és február 28., illetve november 20. és december 31. között) továbbra is csak 6 óra és 17 óra között engedélyezett a horgászat. Új szabály, hogy a téli éjszakai tilalom a bojlis behúzós jeggyel rendelkezőkre is vonatkozik.
 • A téli időszakban (január 1. – február 28. és november 2. – december 31.) általános horgászati tilalom lesz az alábbi kíméleti területeken (vermelőhelyeken): Francia-öböl, Lajos-hókony, valamint a Taksonyi-holtág híd alatti 250 méteres szakasza. A Lajos-hókony várhatóan kikerül a téli kíméleti területek közül, a rendelkezés törlése folyamatban van. A teljes tiltás helyett a téli időszakban a Lajos-hókonyban az eddig megszokott pergetési tilalom tér vissza, kiegészítve azzal, hogy ragadozóra csak drótelőkével, hármas horoggal és 10 cm-nél nagyobb élő csalihallal szabad horgászni. A békés halas módszerek engedélyezettek lesznek.
 • A májusi pontyfogási tilalom helyett az ívóterületeken elrendelt általános tilalom (március 1-től június 15-ig) nem változik, a kíméleti területek sem módosulnak.
 • Március 1-től - április 30-ig élő és élettelen kishallal halszelettel horgászni továbbra is tilos, kivéve a stupekos és kuttyogató módszert. Új kiegészítés, hogy ebben az időszakban stupekos és kuttyogató horgászathoz legalább 15 cm méretű csalihalat kell használni.
 • A XXX. csatornán az eddigi gyakorlatnak megfelelően a tiltott terület meghosszabbodott a halastavak melletti szakasszal a Dömsödi árapasztó csatorna zsilipéig.
 • Új szabály, hogy a Kvassay-zsilip üzemi területén március 1. és április 30. között mindennemű pergetés tilos.
 • Az RDHSZ szervezésű versenyek alatt csak a versenyzőknek engedélyezett a horgászat az alábbi helyszíneken és időpontokban:
  • A makádi Ezüstpart előtti szakaszon (1,0-4,6. fkm) mindkét parton és a mederben, szeptember 6. 12 óra és szeptember 11. 16 óra között.
  • A makádi parkerdő és a Rózsa-sziget közötti szakaszon (1-5. fkm) 2020. októberében, később pontosítandó időpontban.
  • A makádi-tassi (később pontosan kijelölt) szakaszon május 7-10-ig 8:00 és 16:00 között.

Horgászmódszerek, halfogás

 • A Duna-ágon és mellékvizein eddig is kötelező volt a halmérleg használata a fogási naplóba való bejegyzéshez. A nagyobb pontosság érdekében ez a szabály kiegészült azzal, hogy a mérlegnek digitálisnak kell lennie.
 • A mellékvizeken a belly boat mellett a horgászathoz minden egyéb úszó vízi sporteszköz használata tiltott.
 • Újdonság, hogy az egyes területi jegyeken feltüntetett maximális éves fogható mennyiség elérésekor éves jegy nem, de napi- és hetijegy továbbra is váltható.
 • A jövőben szigorúbban büntetjük a szemetelést, ezért az új horgászrendben részletesebben leírtuk a szemetes helyen való horgászat esetén alkalmazott szankciókat.

Rekordlista

Jelentősen változik a Duna-ági rekordlista hitelesítési és jutalmazási rendszere. Az alsó súlyhatárok nem módosulnak, viszont azon kívül szinte az egész szabályzat megújul. Fontos újdonság, hogy a rekordlistára szánt halat is azonnal be kell jegyezni a fogási naplóba, majd SMS-ben értesíteni a halőri csoportvezetőt. A 12 órán belül megérkező hitelesítő személy visszaengedéskor bélyegzővel ellátva kihúzza a bejegyzést a fogási naplóból.

Nagyhal-védelmi programunk elősegítése érdekében kötelező bejelenteni minden 25 kg feletti pontyot, 25 kg feletti amurt, 10 kg feletti fogassüllőt, valamint 50 kg feletti harcsát. A kötelező bejelentés hatálya alá eső hal kifogója minden esetben következő évi jutalom területi jegyet kap, mely a jelenlegivel azonos típusú. A többi rekordlistára kerülő horgász közül sorsolással kiválasztva újabb 50 horgász kap éves általános területi jegyet térítésmentesen a következő évre.

A 2020. évi horgászrend, valamint a tiltott területek interaktív térképe megtalálható weboldalunkon.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.