Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2019. november 18-án a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság és a tassi vízleeresztő műtárgy kivitelezését végző SC Tass 2017 Konzorcium sajtónyilvános lakossági rendezvényt tartott a tassi Faluházban és az építési területen.

Továbbra is ütemezetten haladnak az új műtárgy kivitelezési munkálatai a meglévő hajózsiliptől kb. 250 m-re, északnyugatra lévő munkaterületen. A kivitelező az előírt határidők tartása érdekében egyszerre több építési fázis megvalósítását végzi.

A szerkezetépítés terén nagy előrelépés volt az alaplemez – a műtárgy vasbeton alapszerkezete – , valamint az úgynevezett szívócsatornák kibetonozása, melyek a beépítésre kerülő gépészeti berendezésekhez csatlakozó alvízi (Duna felőli) betonelemeket jelenti. A tervek szerint az idei évben elkészülnek a főbb felszín alatti betonszerkezetek, valamint az alvízcsatorna (a műtárgy Duna felőli kivezetésének) víz alatti burkolatai. Emellett az időjárási viszonyoktól függően akár már az idei évben megkezdődhetnek a fogyasztói és termelői funkciók ellátásához szükséges villamosvezeték fejlesztések is. A próbaüzem a tervek szerint 2020. augusztusában indul el, a végleges átadás pedig novemberre várható.

Kérdésünkre válaszolva a kivitelező képviselője elmondta, hogy halrács létesítésítése nem része a projektnek, azonban 5 cm-es lyukosztású négyzethálós uszadékfogó ráccsal védik a turbinákat, mely a legtöbb halat is kívül tartja. A Duna-ági (felvízi) oldalon ez a rács fix kivitelezésű, az alvízi oldalon pedig kivehető lesz. A rácsokat automatikus uszadék-eltávolító berendezéssel látják el.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.