Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A Szövetség 2003 óta rendszeresen végez haljelölést. A jelöléssel nagyon sok és fontos információ jut birtokunkba. Régi probléma a horgászok körében a haltelepítési helyek meghatározása. Sokan közülük értelmetlen és alaptalan hipotéziseket kreálnak. Nagyon jó példák erre: Csepelen a kompnál és a másik oldalon néhány száz méterrel arrébb is kell telepíteni az igazságos elosztás miatt. Kérdés nem tud a hal elúszni? Vagy pl. Ráckeve térségében azt mondják, nem úszik át a hal a híd alatt (Ráckevei).

Mindezek állnak a szükségszerű haljelölések hátterében. Másrészt szakmailag is fontos ehhez hasonló felmérést végezni a vízterületen. A jól kivitelezett haljelölés nem csak a halak mozgásáról, hanem azok növekedéséről is információt nyújt.

Haljelölés

A jelöléseket főleg az őszi makádi lehalászat idején végezzük. Az élénk színű, hengeres, sorszámmal ellátott jelet a hátúszó alá helyezzük. Főleg kisebb méretű, kétnyaras pontyot jelölünk, ugyanis azt még az első ősszel, amikor már horogra is akad, nem lehet megtartani. A következő évben pedig várhatóan máshol kerül elő és a testsúlya is nagyobb. Mindezek mellet fontos megjegyezni, hogy csak kérhetjük a horgászokat arra, hogy ne csak a méreten aluli halat engednék vissza a jellel együtt. A méretes jelölt halat a horgásznak jogában áll megtartani, de amennyiben visszaengedi még egy információval szolgálhat, ha később ismételten kifogják!

Az eddigi eredmények alapján kijelenthető hogy a telepített hal a telepítési helyétől távolabb kerül kifogásra, sőt ez a gyakoribb, ha nem túl rövid időn belül fogják vissza. Nem ritka hogy a halat 20-30 km-rel arrébb fogják ki. Az is nagyon jónak mondható, a visszafogási eredmények alapján, hogy ha később (1-2 év) kerül kifogásra a hal az gyakorlatilag a tógazdaságban várható növekedést produkálta.

A 2013-ban megjelölt halak visszafogási statisztikája megtekinthető itt

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.