A Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Duna-ág térségében a belvízvédelmi készültség 2023.02.02-án véget ért, megkezdődött az RSD feltöltése. A KDVVIZIG tájékoztató levele alább olvasható.

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!

A kedvező hidrometeorológiai helyzet, illetve a megtett vízkormányzási intézkedések hatására a belvízvédelmi készültségben lévő 02.02. Észak-Duna-völgyi és 02.03. Ráckevei (Soroksári)-Duna menti belvízvédelmi szakaszok főcsatornáinak vízállása csökkent, a térségben a belvízhelyzet javult. Az igazgatóságunk működési területétől délre eső Alsó-Duna-völgyi területeken is kedvezően alakul a belvízrendszerek befogadóképessége, emiatt az ún. határzsilipek (Ürbői-zsilip, Kunpeszéri-zsilip) fokozatos nyitásával a többletvizet déli irányba lehet engedni, így a belvizek Ráckevei (Soroksári)-Duna (továbbiakban: RSD) felé történő kivezetésére a továbbiakban nincs szükség. Ennek értelmében, az érintett belvízvédelmi szakaszokra és szivattyútelepekre korábban elrendelt belvízvédelmi készültségeket a mai napon megszüntetjük.

Igazgatóságunk a fenti beavatkozásokkal egyidejűleg megkezdte az RSD vízszintjének idénynek megfelelő – vegetációs időszakon kívüli – üzemállapotra történő visszaállítását. Az RSD üzemvízszintjének mintegy 40-50 cm-rel történő emelésével közel 6 750 000 m3 többlet vízmennyiség tározása valósul meg.

A csapadékos időszakot követően igazgatóságunk a belvízrendszerek főcsatornáiban a maximálisan betározható vízkészletet visszatartja, felkészülve a vegetációs időszakban jelentkező vízigényeinek biztosítására.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.

2023.02.02.

Üdvözlettel:

Szilágyi Attila
védelemvezető