Az év végéhez közeledve, az új horgászévad kezdete előtt a legtöbbeket foglalkoztató kérdés az, hogy milyen változásokat hoz a horgászatban az előttünk álló szezon? Jelen cikkünkben ebben a témában szeretnénk támpontot adni.

Jegytípusok és -árak

Mindenki a saját bőrén tapasztalhatja a háborús válság hatásait: az energiaárak meredek emelkedését és az infláció növekedését. Az RDHSZ legnagyobb kiadásai, a haltermelés és a halőrzés „fogyasztói kosarának” árai bőven az infláció felett növekedtek 2022-ben (pl. üzemanyag 60%, takarmány 85%, de ide tartozik a villamos energia, a halgyógyszerek, és többek között a munkabérek is). Emiatt Szövetségünk 25 %-os területi jegyáremelésre kényszerült, hogy a jövőben is a megszokott magas színvonalon láthassa el feladatait.

A Duna-ági éves felnőtt területi jegy ára így 2023-ban 55.000 Ft lesz, a bojlis behúzós jegy pedig 90.000 Ft-os áron lesz elérhető. A mellékvízi felnőtt jegy 42.500 Ft-ba fog kerülni, a napijegy ára pedig 4.900 Ft-ra fog emelkedni. Az 500 Ft-os RDHSZ gyermekjegy ára változatlan marad. Továbbra is válthatóak lesznek a már megszokott heti- és 72 órás jegyek. A jegytípusok és az elvihető halmennyiségek nem változnak, részletes felsorolásuk megtalálható a horgászrendben.

Itt említjük meg, hogy a válság miatt a Kormányhivatal engedélyezte a halgazdálkodóknak a telepítések teljes elhagyását, amivel várhatóan sokan élni is fognak. Az RDHSZ ezt nem kívánja igénybe venni, vagyis az eddigi mennyiségben és színvonalon folytatja a telepítéseket jövőre is.

Horgászrend

2023-ban csak kisebb mértékben változik a Duna-ági horgászrend, lássuk a legfontosabbakat:

  • Sokakat érintő enyhítés, hogy a téli időszak éjszakai tilalma egy hónappal rövidebb lesz: november helyett december 1-től tilos a horgászat 20 óra és reggel 6 óra között. A változás oka az egyre hatékonyabb halőrzés mellett az enyhébb novemberi időjárás, ami nem csak a halfogást könnyíti meg, hanem a kedvezőbb látási viszonyoknak köszönhetően a halőrzést is. Fontos megemlíteni, hogy a többi téli korlátozás (vermelőhelyek, harcsa megtartása, szonár használata) továbbra is november 2-án kezdődik.
  • Az elmúlt években télen több alkalommal is felmértük a Duna-ág vermelőhelyeit, ennek eredményeként egy új helyszínnel bővült a téli kíméleti területek sora. 2023-tól január 1. és február 28., valamint november 2. és december 31. között a dömsödi Árapasztó csatorna zsilipének 500 méteres körzetében a főágon a csónakos és a behúzós horgászat tilos, a hagyományos parti horgászat viszont továbbra is megengedett.
  • A tilalmi idők és a kíméleti területek a fentieken kívül egyebekben nem változnak. A jelentősebb versenyek helyszínén 2023-ban is általános horgászati tilalom lép életbe. Az RSD Carp Cup bojlis verseny helyszínén, a makádi Ezüstparton szeptember 3. 12:00 óra és szeptember 8. 16:00 óra között, a Ráckevei Duna-ági nyílt pergető verseny miatt pedig a makádi parkerdő és a Rózsa-sziget között október 8-án vagy 15-én lesz általános tilalom.
  • A 2013. évi CII. törvény végrehajtási rendeletében eddig szerepelt, de most a horgászrendben is hangsúlyt kapott, hogy a kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. Szintén kötelező törvényi előírásként került bele a horgászrendbe, hogy a horgász halpusztulás, víz- és környezetszennyezés észlelését köteles azonnal bejelenteni. A halőri ügyeleti telefonszámot minden területi jegy tartalmazza.

A 2023. évi Duna-ági horgászrend és a tilalmi területek műholdas térképe megtekinthető weboldalunkon. A horgászrend nyomtatott füzet formájában ingyenesen elérhető a jegyértékesítési pontokon, valamint letölthető innen.