Ugye ismerős a cím, Tisztelt Horgásztársak? Csakhogy esetünkben nem egy kiszabadítandó kardszárnyú delfinről szól a híradás, hanem egy ellopni kívánt harcsáról…

És a kiszabadítói nem kedves gyermekek, hanem kedves hivatásos halőr kollégáink voltak.

Örömmel adjuk tehát hírül, hogy újabb „nagy hal” akadt az RDHSZ Halőri Szolgálatának horgára, ha szabad egy kissé erőltetett képzavarral élni.

A megindított rendőrségi ügyre való tekintettel szűkre szabva, de szeretnénk informálni Önöket az eseményről.

Történt tehát, hogy:

Több napos előkészítő munka (adatgyűjtés, megfigyelés) után 2022. augusztus 2-án éjjel hivatásos halőri egységünk hajós elfogásra indult. Az éjszakai műveletekre is alkalmas, új, „H8” szolgálati kishajó fedélzetén csendben suhantak a majosházi szűkület felé, ahol mostanság szépen fogható a harcsa nappal is, de inkább fényváltást követő órákban.

Elkövetőink csónakjukban a vízen tartózkodtak, horgásztak. Egy kora esti ellenőrzés során átestek egy általános kontrollon, melynek célja a személyek pontos beazonosítása, no meg éberségük elaltatása volt.

„H8” elfoglalta pozícióját és megkezdődött a feszült várakozás…

A sötétség beállta után röviddel megtörtént a harcsa kifogása. Amint a hal a csónakba került, horgászaink azonnal a szigetcsépi nádas rejtekében a most még le nem írható helyszín felé tartottak. A vízi növényzet sűrűjében csendben lapulva figyelték, hogy milyen mozgások vannak, fenyeget-e veszély a hal partra-szállítása közben.

Amikor kis idő múlva úgy ítélték meg, hogy biztonságos a helyzet, folytathatták a harcsa ellopását! Kibukkantak rejtekükből és már-már biztonságban érezhették magukat közeledve a part felé, amikor az őrhajó, két fős halőri legénységével keresztben elállta útjukat. A gyors mellé-állás és átkötés megakadályozta az elkövetőket, hogy a bizonyítékot, a harcsát visszadobják. Így, pontban 22.00-órakor meg tudott történni az intézkedés, melynek a hoppon maradt horgászok alá is vetették magukat.

Willy, a harcsa 150 cm hosszú és 27,27 kg tömegű volt.  A hal egyébként, amely sértetlenül megúszta a kalandot és kifogója kezéből nyerhette vissza szabadságát, vidáman hagyhatta el a helyszínt. Ugyanez nem mondható el a horgászról, aki ellen halvédelmi eljárás (fogási napló vezetési kötelezettségének elmulasztása) indult, de emellett felelnie kell büntető eljárás keretén belül az 54.540.-Ft értékre elkövetett lopás kísérletéért is.