2022. július 5-én a reggeli órákban halőri járőrünk mélységi ellenőrzés során a dunavarsányi Domariba-sziget kijáratánál feltartóztatott egy gyanús furgont, melyben két fő tartózkodott. A szokásos okmányellenőrzések után a gépjármű rakterének átvizsgálására került sor, melyet a gépjármű vezetője kisebb verbális ellenállás után lehetővé tett. A gépjárműből 2 zsák került elő. Az egyikben 2 db 1-1,5 kg körüli ponty volt, míg a másikban egy klasszikus szákba csavart, 10,11kg-os tőponty agonizált, már bemerevedett, ám még reflex-szerűen tátogott. A két kisebb ponty jogszerűen került az elkövető birtokába, a fogási naplóba bejegyezte. Ám a nagyobbik hal egyértelműen lopás tárgyi bizonyítéka, tekintettel arra, hogy a fogási naplóba nem jegyezték be és az RDHSZ horgászrendjében egyértelműen tilalmazott (7 kg feletti) méretű pontyról volt szó. A gyors vízhez juttatás nem tudta már megmenteni a nagy pontyot, egy utolsó görcsös tátogással, kopoltyúfedő billentéssel elbúcsúzott a földi világtól…

 

Hivatásos halőreink tisztában vannak a 2013. évi CII. törvény végrehajtására kiadott 133/2013. (XII.29.) VM rendelettel. Ennek mellékletében került meghatározásra a halak halgazdálkodási értéke, amely alapja kell, hogy legyen a halvédelmi- illetve büntető eljárások lefolytatásának. Esetünkben a ponty halgazdálkodási értéke 1000.-Ft/kg. Ez a 10,11 kg-os elpusztult ponty esetében 10.110.-Ft lenne… Ha nem rendelkezne úgy a jogszabály, hogy „A méret- vagy darabszám-korlátozással vagy fajlagos tilalmi időszakkal védett halfajok méreten aluli, vagy kifogható darabszámot meghaladó, vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul kifogott, vagy a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védett halfajok felső méretet elérő vagy meghaladó egyede esetében, vagy azok jogosulatlan horgászat vagy rekreációs halászat során történt kifogása esetén a halgazdálkodási érték példányonként a táblázat szerint számított érték ötszöröse, ponty esetében tizenötszöröse.” Így a szerencsétlen hal értéke, tehát az elkövetési érték 151.650.-Ft lett, ami jócskán túllépi a bűncselekményi értékhatárt.

 

Az intézkedő hivatásos halőrnek bűncselekmény megállapítása esetén kötelessége az ilyenkor szükséges lépések megtétele. Az értesített Szigetszentmiklós Rendőrkapitányság kiküldött járőre példás gyorsasággal ért a helyszínre. Rövidesen megérkezett a rendőri helyszínelő is, aki rögzítette, dokumentálta a helyszínt, bizonyítékokat. Tekintettel a bűncselekményi tényállásra a rendőrség előállította a két személyt a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az ügy innentől kezdve két ágra szakad: lopás bűntette miatt, valamint elindult a halgazdálkodási eljárás is a halmozott halvédelmi ügyben (fogási napló vezetésének elmulasztása, 7 kg-os felső korlát figyelmen kívül hagyása, élve szállítás-állatkínzás tilalma). Egy biztos: példás büntetés várható az ügyben, melyről értesíteni fogjuk horgásztársainkat.

Kérjük a kedves Sporttársakat, hogy segítsék munkánkat és jelezzék, ha nem odaillőt tapasztalnak szeretett vízterületünk partjain! A halőri bejelentőszámunk 0-24 órában rendelkezésre áll: 06-30-675-7304.

Pfeifer Rikárd
halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető