A bojlit, mint eredményes pontycsalit nem kell ma már bemutatni senkinek. A bojlizás, mint

bevált nagyponty-fogó módszer szintén közismert. Amit viszont le kell szögeznünk, hogy a bojlizás, ha szívvel-lélekkel űzik,  életfilozófiává is válik azokban, akik átérzik az eredményes módszer felelősségét. A bojli egy nagyon hatásos csali, amellyel céltudatosan lehet megfogni azokat a nagyobb testű pontyokat, melyek a hagyományos csalikat, módszereket már kiismerték és elkerülik. Ezekkel a nagytestű és ennél fogva érzékeny állatokkal való kíméletes bánásmód része, sajátja kell, hogy legyen a becsületes bojlis horgásznak, de talán, már a modern – vagy hajszálelőkés – pontyhorgász kifejezés is helyénvaló lenne.

Van azonban egy szűk réteg ezen módszer követői közt, akinek a bojli csupán eszköz, egy szuper-hatékony fegyver, amellyel kielégíthetik saját- vagy mások húsigényeit, illetve anyagi haszonszerzés céljából élve elszállításra-eladásra zsákmányolják a nagytestű, kímélendő és visszaengedendő pontyokat. Ezt a fajta „horgászt” nevezi a zsargon húshorgásznak, esetünkben hús-bojlisnak. Még a szóösszetétel is visszataszító, de igaz.

Ők azok, akik az éjszaka leple alatt, ezzel az eredményes módszerrel gyűjtik a mások által megbecsült nagytestű pontyainkat, melyek így vágódeszkán, „jobb esetben” egy maszek horgászvízben végzik.

Halőri Szolgálatunk eredményesen vette fel a harcot az efféle elkövetői módszer követői ellen. Ebben az évben a harmadik ilyen csapatot tudtuk lebuktatni és eljárás alá vonni!

Történt, hogy 2021 november 3-án, éjjel 23.00 órakor (20.00-ig lehet már horgászni) a hajós halőri járőrünk, hőkamerával észlelt egy két fős társaságot, akik Dömsöd település partján, egy stég mögötti autóban üldögéltek. A stégen 4 db bevetett, kivilágítatlan fenekező készséget őriztek.  

Csendben megközelítve őket megtörtént az intézkedés, melynek során előkerült 3 db külön-külön pontyzsákban, a stég mellé-alá elrejtett nagyobb méretű ponty. Mindhárom hal meghaladta a megtartható 7 kg-os méretet, mivel 7,08kg, 7,61kg és 11,41kg tömegűek voltak.

Természetesen egyik horgász fogási naplójában sem szerepelt egyik hal sem.  

A megszeppent elkövetők persze előadták, hogy nem tudtak a 20 óra utáni időkorlátról. Természetesen 4-5 kilósnak tippelték a megtartott pontyokat, melyeket nem is tudják, hogy miért nem írtak be a naplóba. És milyen hihetetlen: a stégük alól előkerült bezsákolva elrejtett 11,41kg pontytól valósággal megdöbbentek…

A szokásos kezdeti verbális ellenállás, mellébeszélés után viszont együttműködővé váltak, és alávetették magukat az intézkedésnek, az okmányolást fegyelmezetten tűrték.

A pontyok a fotózás, a mérlegelés és sebeik kezelése után elengedésre kerültek és elégedetten lakhelyükre távoztak. Ugyanez nem mondható el elkövetőkről, akikre egy komoly halgazdálkodási hatósági eljárás vár a háromszoros szabályszegés miatt (fogási napló nem vezetése, felső méretkorlát megszegése, időkorlát megszegése). Tekintettel azonban a viszonylag magas elkövetési értékre, feljelentésünkre rendőrségi eljárás is indult lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt. Tudni kell, hogy a ponty halgazdálkodási értéke 1000.-Ft/kg. A halak össztömege 26,1kg, így az elkövetési alap érték 26.100.-Ft. Azonban, a méret- vagy darabszám-korlátozással vagy fajlagos tilalmi időszakkal védett halfajok méreten aluli, vagy kifogható darabszámot meghaladó, vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul kifogott, vagy a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védett halfajok felső méretet elérő vagy meghaladó egyede esetében, vagy azok jogosulatlan horgászat vagy rekreációs halászat során történt kifogása esetén a halgazdálkodási érték példányonként a táblázat szerint számított érték ötszöröse, ponty esetében tizenötszöröse. Esetünkben így az elkövetési érték 391.500.-Ft, mely álláspontunk szerint bőven megalapozza a bűncselekményi tényállást.

Kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy segítsék munkánkat és ne engedjük, hogy az anyagi haszon- vagy hússzerzés célú horgászat teret nyerjen, persze nem ideértve a jogszerűen zsákmányolt halból készült finom családi halvacsorát! 

Őrizzük, vigyázzuk együtt szeretett vizeinket!

Pfeifer Rikárd
halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető