Tisztelt Horgásztársak!

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt az elvesztett állami horgászjegy-fogási napló okmányok bejelentése, és az új igénylése, kiváltása. Érdekes módon csak az a fránya okmány veszik el, amelyikben a fogási napló hal-tömegtartalma vészesen közelíti a 60 kilogrammot… Természetesen a valóban elvesztett, megsemmisült, vagy halgazdálkodási szabályok megsértése miatt visszavont állami horgászjegy-fogási napló okmányok pótlása indokolt és elfogadható. Azonban a kvóta elérés közeledtével történő „elveszítés” nem!

Tájékoztatjuk az új állami horgászjegy kiváltóit, hogy a halőrök fokozott figyelmet fordítanak ez esetben arra, hogy az „új éves jegy birtokában a napi darabszám-korlátozás alá eső halak éves kifogható mennyiségének a törtévre számított időarányos mennyisége fogható ki.”
Az intézkedő halőr minden újra váltott állami horgászjegy esetében kiszámítja a váltás napjától számított törtévre vonatkozó kifogható mennyiséget és a napló hátuljába bejegyzi azt!
Tehát ne higgye senki, hogy egy „elvesztett” és újra váltott állami horgászjeggyel „tiszta lappal” indíthatja a 60 kg-os kvótát, mert nem! Az így „nyert” pótkvóta átlépőivel szemben az okmányok bevonása mellett halvédelmi szabálysértési eljárás indul.

Javasoljuk inkább a Tisztelt Horgásztársaknak, hogy vigyázzanak jobban az állami horgászjegyükre és tartsák biztonságos helyen, nehogy elvesszen!

Pfeifer Rikárd
halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető