Kedves Horgásztársak!

Megérkezett az igazi nyár, ennek köszönhetően benépesültek a strandok is.

A Ráckevei Duna-ág teljes hosszában több hivatalos és jó néhány nem hivatalos fürdőhely is megnyitotta kapuit a felfrissülni vágyók előtt. A nem hivatalos fürdőhelyekkel nem kívánunk foglalkozni, mivel ott nincsen jelen üzemeltető, aki különféle követelményeket, feltételeket vagy tiltásokat fogalmaz meg a területét látogatókkal szemben.

A hivatalos fürdőhelyeken az üzemeltető (tulajdonos –önkormányzat, magánszemély-, vagy bérlője) az engedélyeztetési eljárás során számtalan hatósági igazolást szerez be. Vízi rendészettől, ÁNTSZ-től, Kormányhivataltól, stb. Az üzemelés során heti szinten kaphat ellenőrzést vízminőség, fürdőbiztonság, stb. szempontjából. A kijelölt fürdőhely státuszt csak akkor kaphatja meg, ha mindezeknek megfelelt.

És itt jönnek képbe a horgászok!

Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a kijelölt fürdőhely tulajdonosának, üzemeltetőjének joga, s egyben kötelessége is, hogy megtiltsa a horgászatot a fürdőhelyén! Nem hisszük, hogy ennek indoklásába bele kell mélyednünk. Elég csak arra gondolni, hogy egy fenékbe akadt, oda beszakított szerelék szabad horga milyen veszélyeket rejthet! Akár vízbe is fojthatja a beléakadt gyermeket.

A kijelölt fürdőhelyeken a horgászat a szezonon kívül általában megengedett, de a fentiek miatt akkor sem javasolt.

Kérjük a horgásztársakat, hogy fogadják el, lássák be ezen tiltások létjogosultságát még akkor is, ha az a horgászrendünkben nem szerepel. Mert nem kell, hogy szerepeljen, mivel nem halgazdálkodási kijelölésről van szó, mint az ívó-, vagy vermelő helyek esetében. Ezek egyszerű üzemi területi tiltó rendszabályok, melyekre a terület tulajdonosának, üzemeltetőjének törvény adta felhatalmazása van.