A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

A Kormány döntése alapján az elmúlt hetekben a magyar haltermelők megsegítése, munkahelyeik megtartása érdekében korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutottak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által sikeresen megvalósított intervenciós haltelepítés a magyar halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata volt, melynek eredményeként 18 szállítási napon, összesen 324 horgászvízbe 1177 tonna ponty került kihelyezésre. A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 halászati és 2500 halgazdálkodási munkahely megtartását segítette, de - a koronavírus világjárvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos enyhítése mellett - gyorsan és hatékonyan szolgálja a dinamikusan tovább bővülő szabadidős sporthorgászat, a világelső horgász versenysport, valamint a horgászturizmus újraindítását, emellett a hazai halfogyasztás élénkítését is.

Az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére, az Agrárkamara támogatása mellett az új típusú koronavírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt intervenciós felvásárlást határozott el, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteit érintette. A felvásárlás tervezett támogatási keretösszege bruttó 800.000.000 Ft volt, amelyet az Agrártárca a Pénzügyminisztérium egyetértésével határozott meg. Az Agrárminisztérium az intervenció szervezésével, végrehajtásával és ellenőrzésével a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központját bízta meg, amely közfeladat-ellátása keretében térítésmentesen látta el a feladatot. Mivel a felhalmozódott halkészletek kihelyezése nem tűrt halasztást, ezért az érintett szervezetek rekord gyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, a NÉBIH pedig soron kívül elvégezte a halegészségügyi kockázati felmérést, illetve az esetleges importhal kiszűrését.
A MOHOSZ és a MA-HAL az Agrárminisztérium jóváhagyásával meghatározta az elosztási elveket. A kedvezményezettek azok a tagszövetségek, és tagegyesületek (valamint a Tisza-tó speciális jogállású halgazdálkodási hasznosítója) lettek, ahol 5 hektárnál nagyobb vízterületű állami, vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra haszonbérlői, vagy alhaszonbérlői jogviszony keretében, és ahol a vízterület tartósan alkalmas a ponty élettereként. A kiemelt horgászsport versenypályaként működő, évi több versenynek otthont adó vízterületek a szakszövetségi javaslat alapján központi többlethalasítási támogatást kaptak, továbbá a MOHOSZ tagszövetségei a helyi viszonyok és igények ismeretében sávos elosztási, illetve a kis területű állami vizek esetében átadott támogatási korrekciós jogot kaptak, az érintett horgászszervezetekkel egyetértésben és szoros együttműködésben. Döntés született arról is, hogy a MOHOSZ OHSZK őszi haltelepítési pályázatainál a most nem támogatható, ám átláthatóan és a horgászturizmust támogatóan működő egyéb horgászvizek előnyben részesülnek.

A MOHOSZ külön gondoskodik majd a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által hasznosított vízterületek rendkívüli telepítési hozzájárulásáról. A példaértékű, zárt termelési-kihelyezési gyakorlatot követő balatoni szervezet többlettámogatását a 2020. őszi és 2021-es halasítási támogatási pályázatai segítségével oldja meg a horgászszövetség, figyelembe véve a balatoni horgászok érdekeit is.
A szintén jelentős horgászturisztikai vonzerővel bíró Tisza-tó, Velencei-tó, valamint a Ráckevei (Soroksári) Dunaág esetében pedig az eddigihez képest jelentősen emelkedett a támogatott telepítési halmennyiség, így például a mai záró telepítéssel is érintett Tisza-tó területére soha nem látott mennyiségű, összesen 960 mázsa, már fogható méretű többlethal érkezett. Fontos információ, hogy a legtöbb állami vízen a most kihelyezett halmennyiség akár a korábbi éves kihelyezést is meghaladta és az állami forrásból végrehajtandó rendkívüli haltelepítés értéke egyben az állami halvagyont is növeli.
A telepítések befejezése a mai napon sikeresen megtörtént. A több tucat szakember közreműködésével megvalósított komplex program során végül 18 szállítási napon 27 haltermelő 1176658 kg halkészletét mintegy 80 szállító jármű igénybevételével összesen 450 fuvarral és 453 telepítési helyen lehetett kihelyezni a kijelölt 324 magyar horgászvízbe.
Mától ezeken a vízterületeken soha nem látott mennyiségű halállomány szolgálja a magyar horgászok szórakozását, s a veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos megszüntetése után tartósan segíti a hazai, majd a nemzetközi horgászturizmus további fejlesztését. A MOHOSZ ezúton is megköszöni mindazon szervezetek és személyek áldozatos munkáját, akik közreműködésével sikeresen megvalósulhatott a magyar haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata!